Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Opel Grandland X 2.0 CDTI Ultimate
Osnovna cena: 33.900 €
Cena testnega vozila: 37.380 €
videz
udobje
motor in menjalnik
nekaj škripajoče plastike
Tehnični podatki
Francozov klasični brat
Predzdružitveni projekt hiše PSA o dveh linijah križancev pod dvema znamkama je obrodil sadove, Oplova dva pa igrata na druge viže.
Artur Švarc
6. avgust 2018 | 22:22:39 | 12:13:21

Če je Peugeot 3008 uspešnica, potem bi lahko bil tudi Oplov Grandland X. Razen za poznavalce prav ničesar ne razkriva njune tesne sorodnosti pod motornimi pokrovi. Malo manj futuristična in bolj zaobljena oblikovna zasnova je del nemške oblikovalske filozofije, še manj je vidna sorodnost v notranjosti, kjer so se pri Oplu prav potrudili, da francoske gene zamaskirajo. Edina zadeva, ki tako po nekaj časa spomni, da ima Grandland brata iste matere, je osrednji infotainment. Vse ostalo je kot rečeno, v Oplovi podobi, vključno z merilniki, ki so še klasični analogni z enobarvnim zaslončkom med njimi.

V primerjavi s Peugeotom ima Opel »Normalno« velik volan, sploh za puriste, ki jim vesoljski pristop pri Francozih ni v pogodu in tarnajo nad ergonomijo, je pa zato prav ta vesoljski pristop ločnica med kupci – po Oplu bodo posegli starejši in tradicionalni kupci. V dolžino avto meri 4,48 metra in pri medosni razdalji 2,68 metra se prostornost še najbolj pozna pri kolenih zadnjih potnikov. Škoda le, da Grandland tako kot 3008 nima svoje »podaljšane« različice za tiste, ki jim prostornost ni razkošje, ampak nuja. Je pa prtljažnika v zadku za 514 litrov, s podiranjem sedežev pa dobimo do 1652 litrov. Vrata prtljažnika se zapirajo samodejno s pritiskom na gumb ali z znamenito brco pod odbijač.

Tik pod vrhom Blegoša, za vrh je zmanjkalo časa (in svetlobe!)

Z večjim odmikom od tal je Grandland seveda namenjen tistim, ki se ne vozijo le po mestnih asfaltiranih ulicah. Ni sicer pravi terenec, saj mu manjka štirikolesni pogon, ne bi pa pogrešali možnost upravljanja z nastavitvami kolesne elektronike in diferenciala. No, kakorkoli že, julijski popoldan smo izkoristili za izlet v hribe. Kam torej? Ah, pa dajmo malce pogledat sončni zahod na Blegoš. Do vrha je dobro uro hoje od spodnjega parkirišča, a kaj, ko je na pol poti iz Ljubljane do vrha grebena med selško in poljansko Soro še kartodrom na Brniku in ko ti vmes na telefon prileti »challenge«, ga seveda ne moreš odkloniti.

Posledično je Grandland z enim kvazi planincem v Selško dolino zavil šele okoli sedmih zvečer in potem je večina časa rezultirala v izgubljanju po cestah škofjeloškega hribovja, saj eno so zemljevidi, drugo pa praksa (in tretje prepadi, na katere nisem imun, sploh ne!). Tako je Grandland moral od parkirišča potegniti še vse do koče, kar pa je že presneto visoko in sploh ob dejstvu, da je cesta do tja na severni strani Blegoša precej prepadna, za mene nevajenega prepadofoba prava agonija. Grandland je kljub osnovnemu pogonu zmogel dovolj fines, da je po ozki cesti prišel vse do vznožja koče. In še nazaj. Ob prepadih mi ideja, da bom tam dol vozil z avtom (če tam recimo odletiš preko roba, imaš čas, da pokličeš domov, da te ne bo na večerjo, preden priletiš na trda tla nekje v dolini!) po temi, ni bila več všeč in Grandland je tako hitro kot je  zlezel na Blegoš, tudi prišel z njega. Drugače pa je to krasna planina z razgledom daleč naokoli in predvsem se z njo že več kot desetletje bojujeva o osvojenih vrhih, zdaj je Blegoš uspel izenačiti na 3:3.

Grandland X je v osnovi namenjen udobju, sploh z ultimativno opremo Ultimate, od usnja v notranjosti do praktično vse elektronike. Se pa malo zmrdujemo nad kakovostjo izdelave, škripanja plastike, predvsem obloge voznikovih vrat, je bilo precej.

Pod motornim pokrovom smo tokrat imeli 2-litrski dizel, enak kot tisti v 3008 GT, le da je tu navit na 130 (in ne 132) kW, kar posledično prinaša 177 KM. Vsemu skupaj je stregla osemstopenjska avtomatika, ki je bila v času testa rahlo nezdrava, ko je menjala navzdol v drugo, drugače pa je odlična rešitev za udobju namenjeno vožnjo, ko je prestav dovolj, navora v izobilju in delovanje hitro. S porabo pod osmimi litri je Grandland tudi prijeten šparovček, ki pa vseeno od sebe da nekaj dinamike, ko jo potrebujemo recimo pri prehitevanju.

Cena? V osnovi ta najmočnejši dizel z osemstopenjsko avtomatiko in najvišjim nivojem opreme stane 33.900 evrov, dodatkov pa je bilo še za 3.390 evrov, skupaj 37.380, medtem ko na vse skupaj potem pade še dobrih 1500 evrov popusta.

Opel Grandland X 2.0 CDTI Ultimate
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov na valj: 4
Prostornina: 1997 cm3
Vrtina in gib: 85,0 x 88,0 mm
Kompresija:16,0 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intercooler
Katalizator:uravnavani
Moč:130 kW (177 KM) pri 3750 vrt/min
Navor:400 Nm pri 2000 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 8, sekvenčni avtomatski
Zavore spredaj: hlajeni diski
Zavore zadaj: diski
Pnevmatike spredaj: 225/55R18
Pnevmatike zadaj: 225/55R18
Obračalni krog: 11,5 m
Segment: L (mali SUV)
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover
Število sedežev: 5
Dolžina: 4477 mm
Širinaa: 1856 mm
Višina: 1609 mm
Medosna razdalja: 2675 mm
Kolotek spredaj: 1595 mm
Kolotek zadaj: 1610 mm
Prtljažnik: 514-1652 l
Rezervoar: 53 l
Masa: 1475 kg
Nosilnost: 615 kg
Skupna masa: 2090 kg
Najvišja hitrost: 211 km/h
Pospešek: 9,5 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 5,3 l/100km
Poraba izven: 4,6 l/100km
Poraba kombinirano: 4,9 l/100km
Emisije CO2: 126 g/km
Energijski razred: F
Začetek prodaje: januar 2018
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija