Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   VW Multivan 2.0 TDI DSG Bulli in Type 2 T1 Bulli
Osnovna cena: 41.734 €
Cena testnega vozila: 50.595 €
videz
barvna kombinacija
prostornost
funkcionalnost potniške kabine
dovolj zmogljiv motor
cena

cenik.pdf
Tehnični podatki
Med njima je skoraj 60 let razlike
Volkswagnov program gospodarskih vozil ima za seboj pestro zgodovino in še danes se zdi, da so na svojem področju prvaki. Pustimo prodajne številke ob strani, gre bolj za dejstvo, kakšno sled so pustili v 70 letih. In še danes je Volkswagnov Transporter ali v našem primeru Multivan sinonim za pravi kombi.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
17. avgust 2018 | 9:25:35

A da bo tokratni zapis malce drugačen, smo morali počakati nekaj mesecev. Avto smo na testu imeli sicer že konec februarja, a ob spoznanju, da so Volkswagnovci na nek način obudili legendarno ime Bulli (lani je minilo 70 let, temu primerno so ponudili posebno serijo) in mu pri tem namenili všečno zlato-belo zunanjo barvno kombinacijo, smo želeli aktualno generacijo postaviti ob bok z legendo. In ta legenda nosi ime Volkswagen Type 2 T1. Pozabljen od boga, je več kot 20 let razpadal v naravi, a je bil omenjeni Bulli z letnico 1961 nekaj dni po našem snidenju ponovno vrnjen k življenju in na cesto, s še bolj odbito registrsko tablico GO-4BEER.

Bulli moderne dobe

Novodobni Volkswagen Multivan je nadvse izjemen, varen, udoben, praktičen in seveda ne tako zelo poceni kombi. A tisti uporabniki, ki danes prisegajo na aktivno preživljanje prostega časa, bodo v Multivanu zagotovo našli pravega sopotnika. Danes ta kombi šteje šesto generacijo in temu primerno je tehnološko izpopolnjen. V našem primeru opremljen z LED žarometi za dobro vidljivost ponoči, radarskim tempomatom, drsnimi vrati na obeh straneh, vlečno kljuko, multimedijo z zaslonom in navigacijsko napravo, a največja prednost je ogromno prostora. In ne samo to. S pomočjo tirnic lahko sedeže pomikamo ali celo odstranimo in ustvarimo nekakšno furgonsko različico za nakladanje večjih stvari, svojevrstno posebnost pa ponudita tudi vrtljiva samostojna sedeža v drugi vrsti. Glede na dejstvo, da gre v testnem Multivanu za sedežno konfiguracijo 2+2+3, je prostora v njem za največ 7 oseb. A možne so tudi drugačne želje. Testni model, opremljen z dvolitrskim štirivaljnim dizelskim strojem s 110 kilovati moči in sedemstopenjskim dvosklopčnim DSG menjalnikom, zagotavlja dovolj moči za lahkotno križarjenje 4,9 metra dolgega in dve toni težkega kombija. Če je ta bil nekoč precej bolj delovno vozilo, se danes Multivan pohvali z izjemno visokim nivojem udobja in je kot tak dobra alternativa klasičnim večjim karavanom. Če kaj, nas v njem vedno znova prepriča sedenje na nekoliko višjem položaju in občutek, da to preprosto ni kombi. Morda je potrebno biti nekoliko pazljiv le pri vzvratni vožnji, a v tem primeru nad potekom dogajanja skrbi kamera nad registrsko tablico. 

Vrnimo se v preteklost

Splet okoliščin je bil tak, da smo se z dedkom letnik 1961 lahko srečali v času, ko še ni imel primerne licence za vožnjo po cesti, zato smo izkoristili priložnost in spoznali še drugo dobro karakterno lastnost. Vožnjo s prikolico. Snemljiva kljuko v nekaj potezah nataknemo na delovni položaj, zapnemo prikolico, naloženo z Bullijem (ta lahko vleče do 2,5 toni težko prikolico brez zavor) in ga odpeljemo na lokacijo za skupno fotografiranje. Tistih nekaj kilometrov vožnje se zdi, da postajamo prava atrakcija. Zakaj Bulli? To je samo eden od vzdevkov (Hippie van, VW Bus, Combi,  Combi Asesina, Pão-de-Forma, Rugbrød), ki si ga je pridobil legendarni kombi v svoji karieri. Bulli se je tako dobro prijel, da so takrat Volkswagnovci želeli uradno poimenovati Type2 T1 z oznako Bulli, a je Heinrich Lanz, proizvajalec trakotrjev Lanz Bulldog, zažugal s tožbo, češ, da je ime preveč podobno in ideja je bila hitro pokopana. Kakorkoli, zgodba slovenskega Bullija se začne na Obali. Natančneje v Rižani. Za prvih deset let zgodovina tega primerka ni znana, razen tega, da je 1961 sestavljen  v Volkswagnovi tovarni v Wolfsburgu, medtem ko Albin Ukmar, gostinec in mehanik iz tamkajšnje vasi, postane prvi slovenski lastnik tega kombija in ga vrsto let uporablja za gostilniške dejavnosti ter za prevoz sadja in zelenjave v Ljubljano. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je lastništvo prenesel na lokalnega kmeta, ki ga postopoma odrabi in mu služi zgolj še za shranjevanje orodja, medtem lokalna mladina vadi ostrostrelsko znanje na njem, poplava pred osmimi leti pa Bullija iz polja odnese  v rečno strugo, kjer še naslednjih šest let umira na obroke.

Kako iz kombija narediti mini pivnico?

Matej Špehar je mnogim poznan kot nekdanji radijski voditelj in človek s tisoč idejami. Pred tem je že lep čas sanjal o avstralski ideji Beer Bullija, kombija s pivskim točilnim pultom, ki je ponekod po svetu prava senzacija. Poizvedovanje o zapuščenih primerkih hitro najdejo primerno podlago, češ, da se nek odslužen primerek vendarle nahaja v bližini Rižane. Hitra reševalna akcija iz rečne struge hkrati požene idejo, da bi vozilo popolnoma obnovili in ga postavili na cesto. Izračun stroškov ponovnega oživljanja pokaže enormne številke, zato se je Špehar obrnil na pomoč na kickstarstersko platformo Adrifund in v določenem času od več kot 500 Slovencev zbere nekaj več kot 30 tisoč evrov podpore za prenovo. Da bi bila zgodba še toliko bolj odmevna, je k sodelovanju pri obnovi pritegnil še kup znanih Slovencev in nekaj prijaznih partnerjev, ki so donirali bodisi sredstva, znanje ali izdelke. A to ni dovolj, saj je končni obračun prenove stal več kot 80 tisoč evrov in kar nekaj denarja je šlo iz njegovega žepa.

Nekateri rezervni deli takih starodobnikov imajo lahko zelo zasoljeno ceno.  A zdaj, ko je projekt po več kot letu dni intenzivnega dela dokončan, se prava zgodba šele začenja, saj z njim potuje po vsej Sloveniji in na raznih zasebnih ali javnih zabavah toči pivo. Slovenski Beer Bulli, odet v natančno enake zunanje barve, kot testni Multivan, ima tako kot nekateri tuji primerki, posebej prirejen točilni pult s štirimi pipami, kjer si gostje pivo postrežejo po mili volji, medtem ko notranjost še čakajo določene nadgradnje. Omembe vredno je tudi dejstvo, da so z izjemo strehe, vse ostale dele karoserije Bullija ohranili in obdelali do te mere, da so ti videti kot original.   

 

V času nastajanja našega prispevka smo bili s Špeharjem bolj osredotočeni na zgodbo, ki je resnično zanimiva, precej dolga in v narisani podobi krasi večji del zunanjosti Beer Bullija in ker v tistem času še ni bil popolnoma pripravljen na vožnjo, tudi še nismo sedli za volan in se tako vsaj z mislimi odpeljali nazaj v preteklost. A zagotovo ta priložnost nekoč bo.

Razlike v letih so opazne, a osnova je enaka

Da bi se zahvalili vsem podpornikom, so z Bullijem pred nekaj dnevi krenili na več kot štiri tisoč kilometrov dolg roadtrip do Velike Britanije, z namenom obiska izbranih pivovarn, ki so nenazadnje podporniki pri tem projektu. To je bil hkrati tudi nekakšen preskus vzdržljivosti bencinskega motorja (iz Hrošča), ki je vgrajen v zadek. In prav pri Hrošču se začenja 70-letna zgodovina, ki jo danes obeležujejo le s posebno serijo Multivan Bulli. Namreč, Nizozemec Ben Pon je leta 1946 prišel na idejo tovornega Bullija, s proizvodnjo katerega so Volkswagnovci začeli konec leta 1949. V času do leta 1967, ko je na sceno pripeljal njegov naslednik, je Bulli (bus in kombi) postal že prava legenda, saj je tako takrat kot danes, ponudil dovolj prostora za prevoz potnikov in služil kot odlično orodje za podjetnike. Sčasoma je kombi oziroma Transporter pridobival na dimenzijah in veljavnosti, medtem, ko sta si dandanes cenovno razmeroma precej blizu. Naš testni primerek stane okroglih 50 tisočakov, primerno ohranjen Bulli pa ne zaostaja prav veliko, saj jih je na cesti vedno manj in kot takšni čedalje bolj pridobivajo na ceni.

VW Multivan 2.0 TDI DSG Bulli 41.734 €
Pogonski sistem: motor z notr. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1968 cm3
Vrtina in gib: n.b.
Kompresija:n.b.
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da
Katalizator:filter delcev
Moč:110 kW (150 KM) pri 3250 vrt/min;
Navor:340 Nm pri 1500 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 7 , samodejni dvosklopčni
Zavore spredaj: hlajeni koluti
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, bus
Dolžina: 4904 mm
Širinaa: 1904 mm
Višina: 1970 mm
Medosna razdalja: 3000 mm
Prtljažnik: --5800 l
Rezervoar:
Masa: 2179 kg
Nosilnost: 901 kg
Priklopnik z zavoro: 2500 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: 100 kg
Obremenitev strehe: 100 kg
Najvišja hitrost: 181 km/h
Pospešek: - s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 6,7 l/100km
Poraba izven: 5,6 l/100km
Poraba kombinirano: 6,0 l/100km
Emisije CO2: 155 g/km
Cena ob predstavitvi: 41.734
Aktualna cena: 41.734
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
V začetku 70-tih ga je imel moj oče, modro-beli.
17.8.2018 11:03:23

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija