Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Ford Mustang GT Fastback V8
Osnovna cena: 69.000 €
Cena testnega vozila: 69.000 €
videz
zmogljiv in glasen motor
uravnavanje glasnosti izpuha
vozne lastnosti
LED žarometi
serijska varnostna oprema
digitalni merilniki
nočni podpis v obliki konja
izbira voznih programov
cena
poraba
multimedija ni v sloveščini
na trenutke rahlo počasen samodejni menjalnik
Tehnični podatki
Ko ti ta Američan spremeni življenje
Mustang ni samo avto, je način življenja. Takšnega kot ga poznajo samo Američani. Ker ga imajo na dosegu roke že več kot pol stoletja in z njim ustvarjajo drugačne zgodbe, mi Evropejci pa nanj gledamo kot nekakšen objekt poželenja. Morda tudi zaradi dejstva, ker so taki z oznako 5.0 pri nas redki.
Peter Pirkovič Tina Velikonja
27. avgust 2018 | 8:03:41

Težko razumemo te ljudi na najvišji položajih pri proizvajalcih, ki pletejo usodo podjetja. Oni verjetno najbolje vedo, zakaj so šele pred nekaj leti sprejeli odločitev, da pristnega ameriškega mišičnjaka razglasijo za globalni avto. To je posledično prineslo, da je Mustang pred dvema letoma, sicer zelo pompozno, pripeljal v Evropo (in drugod po svetu) in v zelo kratkem času dosegel zastavljene prodajne cilje. Prodanih je bilo preko 30 tisoč primerkov. A po dveh letih življenja Mustanga prenovijo (razlog tiči tudi v rahlo ponesrečenem preskusnem trčenju) in ga obogatenega z novimi tehnologijami ter svežim obrazom pošljejo tudi v Slovenijo. In kot naročeno za kratek čas sedemo za volan najbolj pristnega, tistega z vgrajenim petlitrskim osemvaljnim motorjem. 

Roko na srce, gre priznati, da je bilo druženje z njim izjemen izziv. V prvi vrsti, ker je eden redkih avtomobilov, ki je na cesti izjemno prepoznaven, ker se za njim obračajo tako rekoč vsi, ker fenomenalno prede in ker še bolj eksplozivno pospešuje. Občutek potiska, ko pohodimo stopalko za plin, je resnično surov. Petlitrski V8 je v sveži izdaji dobil nekaj dodatne moči in zdaj zmore razvijati peklenskih 450 konjev. Povezan z novim desetstopenjskim samodejnim menjalnikom, je vožnja z njim neizmeren užitek, a brez izkušenj ni pametno sesti za volan. Boljša izbira je sovozniški sedež. Daleč najboljši trenutek dneva je bil vsakodnevni jutranji hladni zagon. Brekontaktni ključ v žepu, stisk gumba za zagon, a brez stiska zavore. Potrebno je opraviti še eno pomembno formalnost. Prenovljeni Mustang, ki prinaša digitalizirane merilnike z več različnimi možnostimi prikaza informacij (te so vezane na izbiro programa vožnje), ima med drugim po novem izbiro, kako glasen naj bo izpušni sistem oziroma, kako naj bodo odprte lopute v njem. Vsakokrat brez pomisleka izberemo program Race Track. Tistih nekaj dni nam za bližnje sosede ni niti malo mar. Osemvaljnik resnično zarohni v svojem najboljšem sijaju in se po dobri minuti rahlo umiri. A to še zdaleč ne pomeni, da je med vožnjo manj glasen. Prava poezija za ušesa in izjemna predstava za pešce v mestu. Ni potrebno gaziti po stopalki za plin, za predstavo je dovolj že rahel pritisk. O porabi ne gre izgubljati besed. To je pri tem avtomobilu nepotrebna tematika. Aja, samo to. Pod 10 litrov ne gre, gre pa tudi čez 20. 

Mustang je sam po sebi precej poseben avto tudi zaradi dejstva, ker imata voznik in sopotnik občutek, da sedita v oklepnem vozilu, kjer je vetrobransko steklo nekoliko manjših dimenzij kot sicer. Ker tudi zadnje steklo ni ravno veliko, ima uporabnik malce več dela pri manevriranju vozila v strnjenih mestnih središčih ali v parkirnih hišah, ki za tega 4,7 metra dolgega orjaka niso najbolj prilagojene. Nam pa pri tem izdatno pomaga kamera na zadku in slika dogajanja na osrednjem 8-palčnem zaslonu. Tudi širina parkirnih mest zna biti zelo na meji (sprednji del meri preko 2 metra), saj, ko se avto parkira, je potrebno iz njega še izstopiti. Dolga vrata pa lahko predstavljajo veliko težavo. 

Notranjost v prenovljeni izdaji ohranja prepoznavno obliko prvotne serije, kjer ne manjkajo znana pilotska stikala (upravljanje s programi vožnje, vklop vseh štirih smernikov, odzivnost volana...), osrednji zaslon z multimedijskim vmesnikom Sync3 (dovolj enostaven za uporabo in razumevanje, a vsebina ni prilagojena za slovenske uporabnike), omembe vredna je tudi vgradnja kakovostnejših materialov, posebej pa nas v njem prepriča udobje usnjenih sedežev. Čeprav se Mustang rad pohvali z zalogo moči in športnim karakterjem, pa je ta lahko dober sopotnik na daljših potovanjih. In v tem primeru udobni mehki sedeži poskrbijo, da po nekaj urah ne izstopimo utrujeni. Zadnja klop je bolj zasilna rešitev za kratke vožnje oziroma primerno odlagalno mesto. Ko gre govora o odlagalnih mestih, velja omeniti še razmeroma velik 408-litrski prtljažnik, ki vase sprejme večino dnevnih potreb, a se hkrati ne boji niti kovčkov za daljša potovanja. Omejitev predstavlja le ozka odprtina. 

Za Američane je dolgo veljalo pravilo, da se najbolje peljejo naravnost. No, globalni Mustang šeste izdaje je takšno tezo takoj ovrgel, medtem ko prenovljena izdaja prinaša še nekaj dodatnih rešitev na podvozju. V prvi vrsti je Mustang opremljen z aktivnim vzmetenjem, ki spremlja dogajanje na cesti in temu primerno prilagaja čvrstost blaženja, k boljši vozniški izkušnji svoj del dodajo še Brembove zavore, električni servoojačevalnik krmiljenja (EPAS), ki samodejno prilagaja lahkotnost vrtenja volana (pri nižjih hitrostih le lažji, pri višjih postane trši) in nenazadnje je tu še voznikov izbor petih različnih programov vožnje.  Normal, Sport+, Track, Drag in Wet/Snow, vsak po svoje prinaša različne nastavitve oziroma odzivnost določenih sistemov, ki bdijo nad vožnjo. Na primer za vonj po dimu zažganih gum je potrebno izbrati Drag in izključiti delovanje sistema za nadzor zdrsa zadnjih pogonskih koles. Še prej pa je dobro izbrati primerno velik kos asfaltne površine. Skratka, Mustang se dobro drži ceste, navkljub teži nekaj več kot 1,8 tone, in se kot tak z lahkoto poda tudi po dozo adrenalina na steze. Nikakor ne bo razočaral. A vendarle je potrebno dodati, da mu do ostrega športnega karakterja uveljavljenih evropskih serijskih cestnih dirkalnikov (BMW M, Mercedes AMG in Audi RS), vendarle manjka še nekaj korakov.

Nenazadnje je Mustang v prvi vrsti pozer in nastopač, ki opozori tudi z dejstvom, da ima serijsko vgrajen sistem za samodejno zaviranje v sili, dobil je prilagodljive LED luči, radarski tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, od prej pa je ohranil nočni podpis v obliki konja pri odpiranju vrat. Gre za mešanico Američana, ki ima močne detroitske korenine in prav tako močan karakter, da je pri nas ravno tako spoštovanja vreden.  No, naš testni, v modri barvi z belimi črtami, je bil še kako prepoznaven na cesti, in v kupejevski izvedbi tudi najbolj priljubljen med kupci. Precej manj nežna do njega je naša davčna politika, ki v takšnih V8 orjakih vidi previsoko obremenitev za čistost zraka, zato je njegova končna cena nič kaj skromnih 69 tisoč evrov. 

Ford Mustang Fastback GT 5.0 V8 69.000 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: V8
Število ventilov:
Prostornina: 4949 cc
Vrtina in gib: 92,2 x 92,7 mm
Kompresija:11,0 :1
Vbrizg:večtočkovni vbrizg
Odmična gred:ohc
Prisilno polnjenje:
Katalizator:uravnani
Moč:330 kW (450 KM) pri 7000 vrt/min;
Navor:529 Nm pri 4250 vrt/min
Pogon: zadaj
Menjalnik: 10 , sekvenčni samodejni
Zavore spredaj: hlaj. koluti
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike: 12,2 m
Obračalni krog:
Karoserija: 3-vratna, coupé
Dolžina: 4784 mm
Širinaa: 1916 mm
Višina: 1381 mm
Medosna razdalja: 2720 mm
Prtljažnik: 408 l
Rezervoar: 61 l
Masa: 1831 kg
Nosilnost: 455 kg
Priklopnik z zavoro: 0 kg
Priklopnik brez zavore: 0 kg
Obremenitev priklopa: 0 kg
Obremenitev strehe: - kg
Najvišja hitrost: 250 km/h
Pospešek: - s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 19,0 l/100km
Poraba izven: 8,2 l/100km
Poraba kombinirano: 12,1 l/100km
Emisije CO2: 281 g/km
Cena ob predstavitvi: 69.000
Aktualna cena: 69.000
Začetek prodaje: 2018
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija