Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Toyota Yaris GRMN
Osnovna cena: 29.900 €
Cena testnega vozila: 29.900 €
vozne lastnosti
zmogljiv motor
dirkaški duh
glasen izpušni sistem
videz zadka
športni sedeži
na prvi pogled nevpadljiv zunanji videz
poraba
ni ga mogoče kupiti (omejena serija)
Tehnični podatki
Ko zaigra 212 konjev
Ko bom konec leta sam pri sebi polagal račune za leto 2018, se bom zagotovo spomnil druženja z Yarisom GRMN. Športni malček, ki mi je neizmerno zlezel pod kožo in tudi če bi se odločil za nakup, tega ne morem storiti. Od skupno šesto sestavljenih v Evropi, sta samo dva prišla v Slovenijo. In vozil sem oba. Zgolj naključje.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
29. oktober 2018 | 11:39:12

Vse kaže, da bo pri tem tudi ostalo. Vsaj za zdaj, saj ni nikakršnega glasu iz dežele vzhajajočega sonca, da bi čez čas izdelali še nekoliko večjo serijo tega mini super športnika. In res je ta trenutno najboljša izbira med aktualno ponudbo. Yaris GRMN (Gazoo Racing Master of Nurburgring) ni nikakršen šminker, kar je morda temnejša plat njegovega nabrušenega karakterja. Povsem jasno je, da kupci danes najprej kupujejo z očmi in če bi sodili po tem, Yaris GRMN zagotovo ne bil bil prva izbira. Polo GTI, Fiesta ST in Mini Cooper JCW, ki so mu nekako najbližje, v tem pogledu brez dvoma prevladujejo. A Japonce je pri razvoju vodilo nekaj povsem drugega. Želja po dobri športni drži na cesti in maksimalnemu užitku med vožnjo. Tega sta se zavedala tudi Akio Tojoda (šef Toyote) in Hiromu Naruse (pokojni tovarniški testni voznik), ki sta nekako sokriva za nastanek športnega oddelka Gazoo Racing, kjer so, poleg ostalih projektov, počasi in z občutkom razvijali super malčka.

Pravzaprav sem druženje z njim začel v enem in končal v drugem primerku, ki sta si bila na las podobna. Na tistem novinarskem je bilo potrebno opraviti nekaj malenkostnih popravil, zamenjati obutev, vključno s 17-palčnimi platišči BBS (6 kilogramov prihranka na teži), zato so na servisu, da bi bilo vse po standardih, potrebovali nekoliko več časa. Nisem bil zaskrbljen, saj sem vedel, da je na poti zamenjava in da bom Yarisa lahko zelo podrobno spoznal. Izvedba GRMN prinaša belo zunanjo barvo z nekaj opazne poslikave, ki sicer ne daje vtisa, da gre navit primerek, zato pa je nekoliko bolj jasno sporočilo na zadnjem delu, kjer podobo krojita veliko krilo, difuzor in sredinsko postavljen izpušni sistem. Slednji za razliko od ostale konkurence ne potrebuje umetnih dodatkov iz zvočnikov, pač pa proizvaja zelo ostro in športno začinjeno zvočno sliko, ki je glede na glasnost precej blizu meje prepovedanega. A zato je celotna slika še bolj zanimiva. Za prvi preskus se zlahka odpovem vožnji po avtocesti in za alternativo proti Primorski izberem skriti in zaviti cestni zaklad preko Rakitne. V dopoldanskem času je motoristov, ki pilijo zavoje bolj malo, tudi ostalih udeležencev ni pretirano veliko, zato si lahko privoščim malce več dinamike. 

Pri Toyoti se radi pošalijo, da gre v tem primeru za nekakšen cestni WRC dirkalnik. In niso se prav dosti zmotili. 1,8-litrski štirivaljnik s kompresorsko podporo razvija kar 156 kilovatov moči (212 KM), ki jih dosega pri 6800 vrtljajih, zato je vrtenje motorja v rdeče polje vrtljajev še toliko bolj zabavno, pri tem pa svoj del odigra prej omenjeni izpušni sistem. Radijskega sprejemnika tiste dni nismo niti uporabili, čeprav nam je omogoča spremljanje digitalnega radijskega signala. Da je zabava na dovolj dirkaškem nivoju skrbi še dovolj natančen 6-stopenjski ročni menjalnik in zmogljive zavore. Sanjska kombinacija, kjer je način vožnje prepuščen vozniku. 1135 kilogramov težek Yaris z lahkoto premaguje zavito, dovolj široko in asfaltno urejeno cesto. K temu mu dodatno pripomore za dobra 2 cm znižano podvozje, čvrsti Sachs Performance blažilniki, v času preskusa dobro ohranjene Bridgestonove Pontenza gume, natančen in športno trd volanski mehanizem ter Torsenova mehanska zapora diferenciala, ki omogoča, da sprednji par koles učinkovito grabi asfalt. Po vzpenjanju na vrh vsakič znova sledi obvezen postanek pri jezeru Rakitna, da ujamem kakšno dobro fotografijo, a sem z mislimi že v drugem delu poti, ki me vodi skozi kačje ride do Cerknice. 

Dinamična vožnja ne pusti nikakršnih posledic na zavorah, ki se običajno pregrejejo po nekaj kilometrih. Na vse to so mislili japonski razvojniki, ko so v fazi razvoja brusili ta dirkaški diamant in temu primerno nanj namestili učinkovit zavorni sistem, ki je zdržal veliko napora na Zelenem peklu, ko so Yarisa GRMN razvijali. Velja omeniti tudi dejstvo, da sem z njim velikokrat obiskovali bencinske servise, kajti dobrih 40-litrov velika posoda za gorivo in želja po vrtenju v višje vrtljaje, zagotavljata le za okrog 250 do 300 km vožnje. Včasih tudi manj. Povprečje se je ves čas vrtelo okrog 11 litrov. Kar ni nenavadno, saj zmore po avtocesti dosegati res veliko hitrost. Tovarniško deklarirana je 230 km/h.

Kakopak, takšen izlet preko Rakitne z Yarisom GRMN v naslednjih dneh ponovim še nekajkrat, saj se zdi, da je malček enostavno lačen dinamičnih izzivov. Nekaj športnega duha je prisotnega tudi v potniški kabini. V oči padejo globoki športni sedeži Boshoku, odeti v alkantaro, volan sposojen iz modela GT86 in aluminijaste športne stopalke, prav tako ni manjkal osrednji zaslon na dotik, a to je tudi bolj ali vse kar je spremenjenega od znotraj. Nismo  pričakovali revolucije in jim zato tega ne gre zameriti, bolj pomemben je športni karakter.

Prepričan sem, da Yaris GRMN trenutno nima prave konkurence, slaba lastnost avtomobila pa je, da tega ne bo uspel dostojno dokazovati. Namreč, ker gre za nekakšen specifični dragulj, so se Japonci odločili za omejeno serijsko proizvodnjo, ki so jo razprodali v 72 urah. Dovolj jasen znak?  Aja, pa še to. Če bi bil v redni prodaji, bi cena zanj znašala nekaj evrov manj kot 30 tisoč.

Toyota Yaris GRMN
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov na valj: 4
Prostornina: 1798 cm3
Vrtina in gib: 80,5 x 88,3 mm
Kompresija:10,0 :1
Vbrizg:veetoekovni
Odmiena gred:dohc
Prisilno polnjenje:ne
Katalizator:uravnavani
Moč:156 kW (212 KM) pri 6800 vrt/min
Navor:249 Nm pri 5000 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6, roeni
Zavore spredaj: hlajeni diski, 275 mm
Zavore zadaj: diski, 278 mm
Pnevmatike spredaj: 205/45R17
Pnevmatike zadaj: 205/45R17
Obračalni krog: 10,2 m
Segment: B (spodnji)
Karoserija: 3-vratna, kombilimuzina
Število sedežev: 5
Dolžina: 3945 mm
Širinaa: 1695 mm
Višina: 1510 mm
Medosna razdalja: 2510 mm
Kolotek spredaj: 1465 mm
Kolotek zadaj: 1455 mm
Prtljažnik: 286 l
Rezervoar: 42 l
Masa: 1135 kg
Nosilnost: 435 kg
Skupna masa: 1545 kg
Najvišja hitrost: 230 km/h
Pospešek: 6,3 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: - l/100km
Poraba izven: - l/100km
Poraba kombinirano: 7,5 l/100km
Emisije CO2: 170 g/km
Energijski razred: G
Začetek prodaje: januar 2018
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija