Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   BMW 430i Gran Coupe
Osnovna cena: 52.550 €
Cena testnega vozila: 70.262 €
kombinacija moči in udobja
uporabnost
Za oči, ušesa in ostala čutila
Estetsko poudarjen bavarski karavan iz velike družine Serije 3, s solidno športno motorizacijo in celim spektrom voznih užitkov. Zakaj pa ne.
Artur Švarc
1. december 2018 | 11:40:23

Prav ti parametri se večkrat ne stekajo v eni sami točki – a po občutku je 430i zelo blizu te definicije. S kupejevsko obliko in štirimi vrati je bolj praktičen kot dvovratni bližnji sorodnik, v našem primeru začinjen z M Sport paketom, ki podobo približa najbolj strupenim predstavnikov bavarske vrste. Kromirana odprtina za zračenje na obeh blatnikih, velika 19-palčna kolesa in sijoča ledvička na nosu so bili tokrat tisto, kar je »sekalo« iz Karbonsko črne podobe avtomobila. In da, seveda, klasika s kromirano obrobo oken, ki pritiče limuzinam, čeprav je 430i GC, kot rečeno, v svojih genih predvsem kupejevska različica serije 3. Vseeno so šipe vrat brez okvirjev, tako da je optična iluzija limuzinskosti dobro uspela.

Najbolj nehvaležna debata je pri BMW-ju debata o notranjosti. Preverjeni recept, ki ne odstopa za milimeter od začrtane filozofije, aluminijasta črta, ki obkroža zračnike in se pelje od levih do desnih vrat, pa je edina začimba, ki gre v smeri športnosti. Pravzaprav je v sijočem kovinskem sijaju še »odlagališče« leve noge in del konzole med sedežema. Manj je več je doktrina, ki uspe tudi tokrat, vse ostalo od volana, sedežev, do infotainmenta pa je – preprosto – BMW-jeva klasika.

Kupejevsko zapeljana streha in zadnja vrata dodajo nekaj več uporabnosti zadnjim sedežem, še vedno pa je potrebno razmišljati, da se dva velikana tam zadaj ne bosta počutila ravno kot doma v dnevni sobi. BMW-ju vsi Gran Cupeji prav dobro uspevajo, ko gre za ohranjanje kupejevske prvobitnosti z nekaj več prostora zadaj. Kupe pa ne bi bil kupe, če ne bi imel tudi petih vrat, ki razkrijejo ne tako malih 480 litrov prtljažnika, ki so predvsem zavoljo petvratne izvedbe tudi lepo izrabljivi.

Srce avtomobila je 2-litrski turbo štirivaljnik, navit na 185 kW (252 KM) in 350 Nm navora, streže pa mu osemstopenjski samodejni menjalnik. Moč in izbruh avtomobila nista vprašljiva, omogoča obilico dinamike in športnih užitkov, brez da bi za to žrtvovali udobje in mehkobo podvozja. Do stotice ga potegne v 5,8 sekunde, a bo večini voznikov ta podatek kaj malo mar, saj je za ofenzivo bolj primeren običajen kupe, tu pa se vam lahko upre celotna posadka zadaj (in spredaj) sedečih. Tako mu umirjena vožnja bolj pritiče, je pa lepo živeti z mislijo na zalogo moči, ki pride prav pri prehitevanjih ali morda na širokih prerijah nemških avtocest. Poraba se giblje med 9 in 10 litri, odvisno, kaj si voznik z avtomobilom želi početi, a kot kupe, namenjen udobju, bo z običajno vožnjo šel še kak liter nižje.

A ker gre za kombinacijo pluripotentnega štirivaljnika in hitrega prenosa, tu in tam ostane občutek, da tej številki 4 (in ne 6) manjka predvsem nekaj osebnosti. Še stopničko višje je 440i, kjer pravi vrstni šestvaljnik razvija 320 konjev, a kot rečeno, tam se linije še bolj križajo v smeri proti hudi športnosti. Za vsakdanjo rabo in ker ne živimo ravno na južnem robu Sredozemlja, bo prav prišel tudi štirikolesni pogon xDrive, ki se za take avtomobile pravzaprav že zdi kot nujni standard. Dež, nizke temperature vsaj tretjino leta in tudi sneg – xDrive tu pomeni več varnosti, boljše vozne lastnosti in posledično tudi manj težav, ko drugi cijazijo po ne povsem kopnih cestah.

S tono in šesto kilogrami je Gran Coupe Serije 4 kar zajetna mrcina, sploh če v avtu nismo sami, a vseeno mu agilnosti in lahkotnosti ne manjka, pravo dinamiko pa lahko voznik doživi s preklopom na Sport ali Sport+, a to bolj za lastno dušo in manj na veselje ostalih potnikov v avtomobilu. Z drugimi besedami, lahko je dober štirisedežni kupejsko oblikovani potovalnik ali igrača za voznika, ko je v avtomobilu sam. Glede na to, da je bil testni primerek obut v run flat pnevmatike, je v dinamiki prisotne tudi nekaj grobosti, a to je stvar odločitve pri nakupu.

430i Gran Coupe se začne pri 52.550 evrih, 4500 evrov vzame še M Sport paket in 967 evrov karbonsko črna barva. Ostali dodatki pa so potem v klasični BMW-jevi sestavljanki vse skupaj nastavili na 70.262 evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija