Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D AWD Premium
Osnovna cena: 87.950 €
Cena testnega vozila: 87.950 €
terenske zmogljivosti in vozne lastnosti nasploh
lahko je udoben potovalnik
popolna varnostna oprema
DAB radijski sprejem
velika posoda za gorivo
samodejni menjalnik
bogata serijska oprema
visoka cena
multimedijske vsebine niso v slovenščini
V družbi elite ostaja zvest terenu
Ko pogovor nanese na Toyotinega Land Cruiserja, je prva asociacija nanj teren, blato, voda in puščavski pesek. Šele, ko z njim zapelješ z asfalta na brezpotja, spoznaš njegov prvinski karakter, a se v novi generaciji izkaže tudi kot odličen potovalnik.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
5. december 2018 | 7:40:56

Konec lanskega leta so pri Toyoti oznanili, da so velikega terenca prenovili, čeprav se na prvi pogled peta generacija oblikovno bistveno ne razlikuje od svojega predhodnika. Zdi se, da je v tem primeru šlo bolj za oblikovno osvežitev, ki ima večjo težo na tehniki in elektroniki, ki kroji današnji svet avtomobilizma. Temu se tudi tradicionalni Japonci niso mogli izogniti. Priljubljen in prepoznaven je tako rekoč po vsem svetu, saj so jih v 65 letih izdelali in prodali v več kot 3 milijonih primerkov. Med temi tremi milijoni primerkov je tudi Simonov, sicer star 10 let, a v odličnem stanju, s katerim je letos iz Slovenije krenil na pustolovščino po Iranu in se po dobrem mesecu dni vrnil nazaj v domače okolje z več kot 15 tisoč prevoženimi kilometri. Zakaj vam pišem o tem? Ker je Simon, moj dober prijatelj, ko sva se pogovarjala o tej pustolovščini, povedal nekaj bistvenega o tem vozilu. Pravi, da LC velja za zelo zanesljiv avto, kot drugo, če se karkoli pokvari, vsak lokalni mehanik v tistem delu sveta zelo dobro pozna znamko in morda ima rezervni del celo na zalogi.

Njegove zunanje dimenzije so razmeroma nadstandardne, saj v živo Land Cruiser deluje kot pravi orjak. V novi generaciji je pridobil še dodatnih 6 cm in zdaj v dolžino meri nekaj manj kot 5 metrov, višina se ustavi pri 1,85 metra, kar pomeni malce plezanja v potniško kabino, bistvena pa je njegova teža. Skoraj 2 toni in pol, navajajo uradni tovarniški podatki. Zares impresivno. Testni model je poganjal uveljavljeni 2,8-litrski dizelski štirivaljnik s 130 kilovati in 450 Nm navora, ki je za večino potreb bolj ali manj spodoben partner, a se nam vseeno malce kolca po tistih časih, ko so pod sprednjim pokrovom zaigrali takti zmogljivega osemvaljnika. Vsaj v Evropi je ta dizelski štirivaljnik edina možna izbira.

 

Lahko pa bodoči lastnik izbira med ročnim menjalnikom ali šeststopenjsko avtomatiko, ki se je v našem primeru izkazala za zelo dobro kombinacijo, z razmeroma natančnim prestavljanjem in sodelovanjem, ko gre za voznikove želje. Čeprav bodo tisti najbolj zagrizeni navdušenci terencev zagovarjali ročni menjalnik, je avtomatika pri terenski vožnji veliko bolj prijazna in enostavna za večino uporabnikov. LC se je v prenovljeni izdaji še nekoliko bolj prelevil v cestno križarko in zna prijetno razvajati potnike. S precejšnjo mero mehkobe med vožnjo, dodatno pa so Toyotini inženirji razvili elektronsko uravnavan sistem hidravličnega vzmetenja (KDSS), ki zagotavlja še natančnejše krmiljenje. Poraba z umirjeno vožnjo na cesti lahko pade na ugodnih osem litrov, a avtocesta in vožnja po terenu prinašata svoj del, ki ima za posledico povprečje okrog 10 litrov. Edina tolažba je, da bo s skoraj 90-litrsko posodo za gorivo več dosega in posledično manj ustavljanja na bencinskih servisih. Priporočam uporabo programa vožnje Eco.

Terenski karakter je pri Land Cruiserju podprt s številnimi rešitvami za lažje premagovanje ovir na brezpotjih. Sistem MTS v osnovi uporabniku omogoča pet različnih programov terenske vožnje. Blato, pesek, plazenje, skale in klasika. Odvisno od izbire programa, sistem samodejno prilagaja vrtenje koles terenu na katerem se LC nahaja. Vklop programa Crawl Control oziroma plazenja, kjer uporabnik hitrost vozila nadzira z vrtljivim stikalom in je namenjen najbolj ekstremnim razmeram na terenu, dodatno prinese še dvig karoserije za iz 21,5 na dobrih 28 cm (zračno vzmetenje), sodelovanje reduktorja in popolno zaporo zadnjega diferencala. Dodatno ima LC vgrajen še sredinski Torsenov samozaporni diferencial, ki razdeluje navor med sprednjo in zadnjo osjo v razmerju 50:50 ali 30:70. Z naborom številnih programov in kombinacij voženj je Toyotin velikan zmožen broditi v 70-centimetrski vodi, se vzpenjati po 45-stopinjskem naklonu ali pa se spopadati z 42-stopinjskim bočnim naklonom. Da bo voznik dejansko vedel, kaj se med terensko vožnjo dogaja z avtomobilom, svoj del vloge odigra še osrednji 8-palčni zaslon na dotik, ki predvaja sliko kamer na različnih pozicijah in z dodatnim prikazom odklona koles za lažje zaznavanje ovir. Toyotini inženirji bi lahko zagotovili le nekoliko bolj zmogljive kamere, ko gre za kakovost slike.

S ceno skoraj 90 tisoč evrov se testni LC seveda postavlja v visoko družbo. Temu primerno je zasnovana tudi potniška kabina s premišljeno izbranimi materiali, ki ni podrejena najnovejšim smernicam digitalnosti, pač ostaja zvesta tradicionalnosti. Gumbov in stikal je sicer na pretek, za vse vrste informacij velja pogled usmeriti na osrednji 8-palčni zaslon. Multimedijske vsebine niso prevedene v slovenščino, nam pa ta zagotavlja sprejem digitalnega radijskega programa, povezovanje s pametnimi telefoni, navigacijo in podatke potovalnega računalnika. Notranjost prežeta s kakovostnimi materiali, kot so usnje in vložki lesa na volanu, ponuja dovolj udobja tudi za daljše potovanje. Multimedijski sistem v tem paketu dodatno prinaša zaslon za predvajanje video produkcije iz DVD formata, ki se ga bodo razveselili najmlajši na zadnji klopi in potnika na dodatnih dveh sedežih, ki sta skrita v dno prtljažnika in se v delovno pozicijo pomakneta s pomočjo elektrike. V tem primeru bo prostora v prtljažniku zelo malo, ob neuporabi pa ga je za krepkih 640 litrov. Za omenjeni denar hkrati bodoči kupec dobi tudi celotno plejado aktivnih varnostnih sistemov, združenih pod oznako Toyota Safety Sistem.

Skratka, LC svoj pravi karakter pokaže šele tam, kjer se drugi novodobni SUV-ji ustavijo. Zato ga cenijo samo tisti, ki vedo kaj bodo z njim počeli. Naš primer je znova samo dober dokaz do kod seže LC. Osnovni je kupcem na voljo že za 50 tisočakov.

Posted by
TOYOTA LAND CRUISER 2.8 D-4D AWD Premium
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov na valj: 4
Prostornina: 2755 cm3
Vrtina in gib: 92,0 x 103,6 mm
Kompresija:15,6 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmiena gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intercooler
Katalizator:filter trdih delcev
Moč:130 kW (177 KM) pri 3400 vrt/min
Navor:450 Nm pri 1600 vrt/min
Pogon: 4x4
Menjalnik: 6, samodejni
Zavore spredaj: hlajeni diski
Zavore zadaj: hlajeni diski
Pnevmatike spredaj: 265/55R19
Pnevmatike zadaj: 265/55R19
Obračalni krog: 11,6 m
Segment: M (veliki SUV)
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover
Število sedežev: 7
Dolžina: 4840 mm
Širinaa: 1885 mm
Višina: 1895 mm
Medosna razdalja: 2790 mm
Kolotek spredaj: 1585 mm
Kolotek zadaj: 1585 mm
Prtljažnik: 640 l
Rezervoar: 87 l
Masa: 2430 kg
Nosilnost: 770 kg
Skupna masa: 2990 kg
Najvišja hitrost: 175 km/h
Pospešek: 17,6 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 9,2 l/100km
Poraba izven: 6,3 l/100km
Poraba kombinirano: 7,4 l/100km
Emisije CO2: 194 g/km
Energijski razred: G
Začetek prodaje: oktober 2017
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija