Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Seat Leon ST Cupra 300
Osnovna cena: 37.850 €
Cena testnega vozila: 42.075 €
všečen videz
motorne zmogljivosti
sedeži
multimedijska vsebina v slovenščini
vozne lastnosti
LED žarometi
umeten zvok čez čas ni več tako zanimiv
visoka končna cena
Tehnični podatki
Motor: 4-valjni, vrstni. turbo; prostornina - 1984 cm3; moč - 221 kW (300 KM) pri 5300 vrt/min; navor - 400 Nm pri 200 vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 7, dvosklopčni; zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume - 235/35R19; obračalni krog - 10,5 m;
Karoserija: 5-vratna, kombi; segment - C (spodnji srednji); mere (d/š/v) - 4548 mm x 1816 mm x 1431 mm; medosna razdalja - 2631 mm; prtljažnik - 587 - 1470 l; masa - 1457 kg; nosilnost - 633 kg; skupna dovoljena masa - 2090 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 4,9 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 250 km/h; gorivo: bencin; poraba - 9,0/6,0/7,1 l/100 km; emisije CO2 - 161 g/km;
Še zadnjič po starem, v prihodnje bo vse drugače
Leona sem do zdaj imel možnost preskušati že nekajkrat. Pravzaprav je zelo poseben avto, ki nekako ne more ali pa ne želi izstopati v svojem razredu. Tudi v izvedbi Cupra ne, ki je po tehtnem premisleku takratnega šefa Luce De Mea, zdaj že za krmilom Renaulta, prav to znamko spravil na samostojno pot. Lani ob koncu leta sem še zadnjič užival v španskem dojemanju športnosti.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
14. februar 2020 | 7:57:25 | 8:00:34

Pred nekaj dnevi se je zgodila tudi premiera nove generacije Leona, kjer so Španci že napovedali, da bo Leon nadaljeval tradicijo oznake Cupra. A skoraj zagotovo ne ob takšni tehnični podpori kot jo ima aktualni model. Čez nekaj dni sledi premiera naslednika Leona Cupre. Elektrifikacija je pred vrati, to je zdaj že dejstvo in temu se bo Leon težko izognil. Bolj pomenljive so informacije, ki prihajajo s Češke, da bo Octavio RS gnala kombinacija 1,4-litrskega bencinskega motorja in elektromotorja, kar bo skoraj zagotovo podedovala tudi nova generacija Leona z oznako Cupra. Vprašanje je samo, kako velika bo konjenica pod pokrovom.

Zgodba sedanjega Leona Cupre v ST izvedbi je povsem drugačna. V prvi vrsti, z zunanjo podobo, nikakor ne želi pretirano izstopati. Morda mu je tokrat v pomoč bila všečna rdeča barva, ki so jo dopolnjevale večja 19-palčna platišča, difuzor in dvojna izpušna cev na zadku, opazno nižja je atletska postava avtomobila, prav tako pa ne gre niti brez številnih napisov Cupra in oznake proizvajalca Seat. Slednje kaže, da se bo uradni prestop v družino Cupra (in ne več Seat) zgodil šele s prihodom nove izdaje najhitrejšega Leona. Skratka, na prvi pogled, Leon Cupra ST deluje povsem običajno, a hkrati zelo vabljivo. 

Zelo všečno je dejstvo, da je Cupra v izvedbi ST še vedno povsem uporaben in nenazadnje tudi družinski avto. 578-litrski prtljažnik, ki se v nekaj potezah poveča na skoraj 1500 litrov, je nadvse primeren za izlete ali prevoze večjih stvari. Morda, malce drugačen je občutek za volanom, saj voznik sedi v globokih športnih sedežih, odetih v alkantaro, ki skrbijo, da je telo voznika ves čas na mestu. Za športnejšo predstavo so mu dodali nov volan, aluminijaste stopalke in izbiro voznega programa Cupra. Slednji v notranjosti prinaša občutno glasnejšo zvočno kuliso športnega avtomobila, ki pa jo tisti zunaj ne občutijo. Seveda, gre pri tem za umetno »sproduciran« zvok, ki nekaj časa dobro sede v uho. A nikakor ne za dlje časa. Zato so pri Seatu poskrbeli, da je program Eco ali Comfort čisto nasprotje in uživancija za dolge vožnje. Morda tudi zaradi tega, ker program Cupra občutno spremeni nastavitve aktivnega blaženja in odzivnost stopalke za plin ter delovanja sedemstopenjske avtomatike.

Dvolitrašu so tako rekoč bolj ali manj šteti meseci. Štirivaljnik razvija 221 kilovatov moč, ki se preko avtomatike prenašajo na vsa štiri kolesa (sistem 4Drive). Učinkovito, zvezno in natančno. Tudi zaradi serijsko vgrajenega samozapornega sprednjega diferenciala, ki skrbi, da se na kolo z največ oprijema prenaša večina navora, to pa ima za posledico boljši oprijem na cesti. Nasploh je štirikolesni pogon dobrodošel, ne samo zaradi dinamične vožnje, pač pa zaradi možnosti, da ta voznika rešuje na primer v zimskih razmerah. O porabi lahko zapišem le na kratko. Pogovornih 300 konjev je precej žejnih, kar se lahko pokaže v visokem povprečju 12 litrov, a s pomočjo programa Eco in bolj nežno nogo na stopalki za plin, je doseganje povprečja med sedmimi in osmimi litri povsem realen cilj.

Ker gre za vozniško precej dodelan avto, ki hkrati ponuja obilo udobja za družinske potrebe, je končna cena temu primerno visoka. Iz osnovnih 37 tisočakov se zaradi dodatne opreme, končna cena dvigne na 42 tisočakov in nekaj drobiža. V oči najbolj pade dodatek za sicer zelo všečno rdečo barvo (758 evrov), športni sedeži nosijo vrednost 1.352 evrov, posebej zaračunajo še navigacijo s pripadajočimi sistemi (632 evrov), rahlo nesmiselno pa izpade zaračunavanje kamere na zadku (236 evrov) in kopice asistenčnih sistemov, povezanih z aktivno varnostjo (skupno 1.274 evrov).

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Kaj pa vem... Če je (končna, še vedno pa ne povsem končna) cena tega Leona vispka, kaj je potem s ceno pri Golfu R...? Tam je potem domala PREvisoka, dasiravno ger za najzmogljivejšo izvedenko, ki je tudi odlična. No, TAKŠEN Leon, še bolj pa 5-vratnik, je precej spodoben kos avtomobila.
14.2.2020 9:52:35
klemens
Meni se tudi zdi za tako konjenico kar ok cena. Pa še kakšen popust dajo zagotovo.
18.2.2020 16:46:55

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija