Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Gospodarska vozila   |   Cestni vlaki
Avstralskim cestnim vlakom se bo pridružil Freightliner Cascadia
Tovorni promet je v Avstraliji popolnoma drugačen, kot kjerkoli drugje na svetu. Zaradi obsežnih puščavskih planot so se tovornjaki razvili v cestne vlake.
Urša Prosenjak
24. november 2019 | 8:23:00

Gre za cestno kompozicijo vlačilca in večjega števila prikolic, podobno kot železniška lokomotiva z vagonu. Od tod tudi ime. Zaradi pogostosti te nenavadne oblike prevoza so avstralske oblasti cestne vlake opredelile kot posebno kategorijo vozil, jim določile posebna prometna pravila in posebne prometne znake.

Čeprav je s tem Avstralija tudi pomemben trg za proizvajalce tovornih vozil, pa vse do tega tedna Freightliner, eden največjih na svetu, tam ni prodajal svojega najuspešnejšega modela. Zdaj se bo to spremenilo, saj so naznanili, da bodo Cascadio predstavili avstralskemu trgu. Cascadia sicer obsega 38-odstotni tržni delež v ZDA in je daleč pred konkurenco.

Za lokalno uporabo bo Freightliner ponudil Cascadio razred 8 z volanom na desni strani, prilagojeno za vleko stotih ton tovora. Vozilo bo opremljeno s posebnimi odbijači z zaščito pred podletom, ter kabino, razvito posebej za deželo.

Cestni vlaki so pogosti v Avstraliji vse od 1930-ih, ko je južnoavstralska vlada s tovornjaki nadomestila kamelje vprege. Prvi zasebni cestni vlak se je pojavil desetletje kasneje. Danes obstaja več različnih tipov cestnih vlakov. Najdaljši merijo tudi več kot 50 metrov in tehtajo 200 ton. Svetovni rekord so postavili leta 2016, ko so tovornjak Mack Titan povezali s 112 prikolicami, ki so merile vsaka dobrih 10 metrov. Nadaljši cestni vlak je tako dosegel 1474,3 metrov dolžine.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija