Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Ženske se pogosteje huje poškodujejo v nesrečah kot moški
promet   |   Statistika
Ženske se pogosteje huje poškodujejo v nesrečah kot moški
Ženske v prometnih nesrečah pogosteje utrpijo težje poškodbe kot moški. Raziskava ameriškega zavarovalniškega inštituta za prometno varnost (IIHS) je pojasnila nekaj vzrokov za to.
Urša Prosenjak
14. februar 2021 | 7:18:00

IIHS je preučil policijska poročila nesreč med leti 1998 in 2015, ki so razkrila, da ženske trikrat pogosteje utrpijo zmerne poškodbe (pretres možganov, zlom kosti…) v prometnih nesrečah kot moški. Dvakrat pogosteje jih doletijo hude poškodbe, kot denimo huda možganska poškodba ali kolaps pljuč.

Eden izmed razlogov za mračno statistiko je velikost vozil. Ženske pogosteje vozijo manjše avtomobile, ki nudijo manj varnosti ob nesreči. V analiziranem obdobju je bilo 70 odstotkov žensk in le 60 odstotkov moških, ki so bili udeležene v nesrečah, v osebnem avtomobilu. S pickupom je nesrečo doživelo 20 odstotkov moških in le 5 odstotkov žensk.

Dodaten dejavnik je statistični podatek, da so moški pogosteje vozniki avtomobila, ki zadene drugo vozilo, ženske pa so običajno v vozilu, ki je zadeto. Večji avtomobili udarijo v oviro z večjo silo kot manjši.

Tudi ob neupoštevanju velikosti vozil razmerje med poškodbami moških in žensk ostaja podobno. Ženske se dvakrat pogosteje zmerno poškodujejo in nekoliko pogosteje huje. Kar dvainpolkrat večja verjetnost je, da bodo ženske utrpele zmerno poškodbo nog.

Možno pojasnilo je povprečna velikost moškega in ženske ter varnostni standardi avtomobilske industrije. Do leta 2011 so namreč varnost avtomobilov preizkušali s testnimi lutkami, ki so imele velikost in proporce povprečnega moškega in tudi avtomobili so tradicionalno prilagojeni moškim dimenzijam. Šele v zadnjem desetletju so začeli uporabljati lutke ženskih dimenzij. Povprečen moški je visok okoli 180 cm, povprečna ženska pa okoli 165 cm. Zaradi tega ženske praviloma sedijo bližje volanu in armaturni plošči, kar poveča verjetnost poškodb nog in prsnega koša. Poškodb teh predelov pa ne povzroči le trčenje, pač pa lahko voznika poškoduje tudi sprožitev varnostnega meha, če sedi preblizu. Med vožnjo naj bi bila razdalja med pokrovom varnostnega meha in prsnim košem vsaj 25 cm, da ne bi prišlo do poškodb in da bi varnostni meh pravilno deloval.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija