Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
V prestolnici rondojev se je število nesreč prepolovilo
promet   |   Prometna ureditev
V prestolnici rondojev se je število nesreč prepolovilo
V zadnjih desetletjih je mesto Carmel postalo ameriška prestolnica krožnih križišč. Ima jih namreč skupno 138, kar je več kot v kateremkoli drugem mestu v ZDA. Po podatkih nedavne raziskave je množica rondojev prispevala tudi k drastičnemu zmanjšanju prometnih nesreč veh vrst.
Urša Prosenjak
23. avgust 2021 | 0:33:00

Raziskava Zavarovalniškega inštituta za cestno varnost (IIHS) je primerjala podatke o številu prometnih nesreč dve leti pred preureditvijo posameznega križišča v krožno križišče s podatki o prometnih nesrečah na istem mestu štiri leta kasneje. Analizirali so stanje 64 krožišč različnih tipov in ugotovili, da se je število različnih prometnih nesreč zmanjšalo v povprečju za 47 odstotkov.

Pri IIHS vidijo del razloga za tolikšno izboljšanje prometne varnosti v uporabi določenih krožišč na odsekih z visoko hitrostjo vožnje in na večpasovnicah. Krožišča namreč zmanjšajo hitrost, zmanjšajo pa tudi možnost čelnih trčenj in trčenj pod kotom 90 stopinj. Opažajo sicer, da zlasti na večpasovnicah uvedba rondojev sprva zmede voznike, toda ko se nanje navadijo, se število prometnih nesreč zmanjša.

Poleg izboljšanja prometne varnosti pa v Carmelu opažajo še dodaten pozitivni učinek krožnih križišč. Kvaliteta prometa se je izboljšala, saj je manj zastojev, kljub dejstvu, da se je število prebivalcev od začetka raziskave do danes podvojilo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
v10power
Lepo, so rabli nekaj časa ampak so ugotovili. Mene pa zanima, koliko časa bomo še stali na semaforjih, po vseh glavnih križiščih v Ljubljani. Vsakič ko pridem v Ljubljano, mi narase pritisk, ko vsakih 100m stojim in večino časa za brezveze.
23.8.2021 11:20:40
spartan
Krožna križišča kar pomagajo k pretočnosti prometa v mestih, jim dam +. Imaš pa lahko tudi preveč krožnih križišč....lep primer v Sloveniji je Koper.
23.8.2021 13:16:31
v10power
Preveč jih ni, imaš pa ene par neumno izvedenih, s premajhnim premerom. Pa ena dva še manjkata, ampak jih verjetno ne bodo nikoli naredili, ker so na državni cesti in ne občinski. Državi ni v interesu, a ravno tam se dogajajo največje prometne zagate.
23.8.2021 15:58:13
xrenaultx
V Sloveniji je na žalost ogromno dvopasovnih krožišč, ki so enostavno premajhna. Potem pa drugi pas popolnoma izgubi pomen, ker moraš že skoraj takoj zapeljati na zunanji pas.
23.8.2021 18:15:57
spartan
Poznam par lepih primerov krožnih krožišč, kjer so kar rešili prometne zamaške....ampak ta krožišča v Kopru so mi pa letos bila mimo. Niso dobro rešili. Jim dam minus.
24.8.2021 8:02:32

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija