Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Toyota Corolla
Dvanajsta generacija, popolnoma nova zgodba
Zgodovina oznake Corolla sega globoko v prejšnje stoletje, fascinantne so tudi prodajne številke. Za čas obstoja je bilo prodanih že skoraj 50 milijonov primerkov, a z novo generacijo so Corollo postavili povsem v novo vlogo.
Artur Švarc
9. april 2019 | 9:07:00

cenik.pdf

Corolla ni več tisti avto kot smo ga poznali do zdaj. Japonci so se pred časom odločili ugasniti Aurisa, ki prodajno ni bil najbolj uspešen, s pomočjo nove platforme TNGA pa so razvili popolnoma nov model. Ta ima, poleg oblikovne svežine in drznosti, boljše vozne lastnosti, več udobja, dva hibridna pogona, tri karoserijske različice in kakopak uveljavljeno ime. Corolla je kupcem po Sloveniji in drugod po Evropi na voljo v petvratni kombilimuzinski izvedbi, ki bo predvidoma med kupci najbolj priljubljena, takoj za njo se uvršča karavanska Touring Sports različica, ki bo navduševala družine in uporabnike službenih vozil, najmanjši delež zanimanja pa bo požela limuzinska izvedba, z malenkost spremenjenim zunanjim dizajnom. Ta bo cenovno najbolj ugodna, hkrati pa ne bo deležna novega hibridnega pogona.

Nekaj kilometrov vožnje v samem osrčju Krasa je bilo dovolj, da so se potrdile vsaj nekatere navedbe Toyotinih mož. Corolla se na račun nižjega težišča, dovršenega podvozja in precej bolj toge karoserije, suvereno drži na cesti, z minimalnim nagibanjem karoserije, medtem ko potniška kabina zelo dobro zaduši zunanji hrup. Notranjost hkrati ponuja osrednji 8-palčni zaslon, 10-palčni projekcijski zaslon na vetrobranskem steklu ter izbor ustreznih in kakovostnih materialov, na prvi pogled dobro zastavljeno ergonomijo in z dovolj prostora za potnike ter prtljago. V tem primeru izstopa predvsem 4,65 metra dolg karavan, ki ima v osnovi 598 litrov, to pa je mogoče povečati na 1606 litrov, kar bo dovolj za 4 golf torbe ali za prevoz omare (pakiranje 190x80 cm) iz priljubljene švedske trgovine, ki bo nekoč tudi pri nas.

Največ del poudarka pri tem vozilu bo izbor pravega pogona. Pri petvratni in karavanski verziji so na voljo klasični 1,2-litrski bencinski motor s 85 kilovati in s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko bo največ zanimanja za preverjen hibridni pogon, ki ga vgrajujejo v Priusa. V tem primeru gre za kombinacijo 1,8-litrskega bencinskega motorja in elektromotorja, ki skupno razvijata 90 kW moči. Kot pravijo pri Toyoti bo ta povečini na voljo za tiste uporabnike, ki jim bo prvo merilo nizka poraba, medtem ko bo nov hibridni sklop, v kombinaciji dvolitrskega bencinskega motorja in elektromotorja s 132 kilovati, bolj primeren za dinamične voznike s poudarkom na dobri vozniški izkušnji. Zanj so pri Toyoti prepričani, da bo lahko odlična zamenjava za dizelske motorje, ki so jih v skladu z njihovo strategijo črtali iz ponudbe. Kot že omenjeno bo pri limuzinski Corolli nekoliko spremenjena ponudba motorjev, saj gre za avto, ki bo prodajno bolj uspešen izven Evrope, zato bo izbor pogonov omejen le na šibkejši hibrid in 1,6-litrski bencinski motor s 132 konji. 

Omeniti velja tudi podatek, da je Corolla s strani EuroNCAP prejela najvišjo varnostno oceno in da je tudi najbolj osnovna verzija serijsko opremljena s sistemom za opozarjanje in samodejno zaviranje (prepozna pešca in kolesarja), s sistemom za opozorilo ob nenamerni menjavi voznega pasu, s sistemom za prepoznavanje prometnih znakov, v  to varnostno kategorijo, ki se pri japonskemu proizvajalcu imenuje Toyota Safety System pa je vštet še radarski tempomat, samodejno uravnavanje svetlobnega snopa žarometov in sistem, ki ohranja avto na voznem pasu. 

Cenovno bo najugodnejše podstavljena limuzinska Corolla z 1.6 Valvematic motorjem, ki s popustom (3000€) nosi začetno ceno 14.900€, medtem ko ima hibridno gnana verzija postavljeno začetno ceno na natanko 21 tisočakov (z vključenim popustom). Cenovno limuzinski Corolli sledi petvratna kombilimuzina z 1.2 turbo motorjem, katere začetna cena znaša 15.990€, medtem ko šibkejša hibridna verzija stane najmanj 18.990€. Obe ceni že imata vključen popust. Pomemben je tudi podatek, da hibridno gnane Corolle, zaradi nizkega izpusta emisij, spadajo v shemo eko kredita, ki ga z izbrano banko ponuja državni eko sklad.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Ok v ceniku ne najdem hybrida. Zunanjost lepa, velik napredek. Notranjost ok, z izjemo displeya in tistih gumbov pri strani. Izgleda zelo ceneno, tudi grafika je kot izpred 10 let. Prejšnja corolla, sem jo rental na Islandiji, je bila bolj karjola.
9.4.2019 11:13:29
shark911
Da Toyota v tem avtu še vedno ni sposobna predstaviti priključnega hibrida...žalostno...
9.4.2019 11:41:17
kramoch
kupil v marcu 1.2T petvratno. enak motor kot v mojem prejšnjem Aurisu. poraba ista, mešano 4.8-5.5. hibrida niti slučajno glede na te cifre ne rabim. veliko asistenčnih sistemov, pohvalno. vozi se precej bolje kot prejšnji model. ni sicer še kot Focus glede voznih lastnosti, vseeno pa je že bistveno bližje. nisem dal 5-7k več za Focusa/avto ki je manj kvaliteten in hitreje izgublja ceno. za grafiko mi je en drek mar. avto je za vozit. piksle naj štejejo morebitni sopotniki, mularija, lastniki Iphonov in nevedneži.
9.4.2019 23:10:08
kramoch
kupil v marcu 1.2T petvratno. enak motor kot v mojem prejšnjem Aurisu. poraba ista, mešano 4.8-5.5. hibrida niti slučajno glede na te cifre ne rabim. veliko asistenčnih sistemov, pohvalno. vozi se precej bolje kot prejšnji model. ni sicer še kot Focus glede voznih lastnosti, vseeno pa je že bistveno bližje. nisem dal 5-7k več za Focusa/avto ki je manj kvaliteten in hitreje izgublja ceno. za grafiko mi je en drek mar. avto je za vozit. piksle naj štejejo morebitni sopotniki, mularija, lastniki Iphonov in nevedneži.
9.4.2019 23:10:40
alfafil
Tako nizke porabe nima nobeden na spritmonitorju, ampak, so vedno neki ekstremi, kot si ti očitno. https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/49-Toyota/985-Auris.html?fueltype=2&power_s=115&power_e=116&powerunit=2 Avto mi je zanimiv, malce premalo konjev ima za moj okus, zdaj imam 150 pa mi je premalo, poraba po spritmonitorju podobna tvojem. Pri meni sicer večinoma 6,4.
10.4.2019 9:19:27
klemens
kramoch, danes sem si šel pogledat TS, res lep avto, lično izdelan. Zadnja klop ogromno prostora za noge, sedež spredaj sem nastavil na mojo višino 185cm, zadaj pa nisem glave spravil pod streho. Zadaj lahko sedita dva z max višino 170-175 cm. Zadnji sedež bi morali cca 5-8 cm znižat. To se mi še ni zgodilo. Pa je bila navadna streha.
10.4.2019 17:04:21

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija