Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Škoda Kamiq
Ne bo jih 1200, ampak samo dobrih 700
Pri Škodi pravijo, da je novi Kamiq, ki je od včeraj dalje naprodaj v Sloveniji, nov dokaz, kako priljubljen je segment športnih terencev. Brez, da bi ga videli v živo in ga preskusili, so do zdaj sklenili 150 prodajnih pogodb, do konca leta pa si obetajo veliko zanimanja, a hkrati napovedujejo, da vseh želja kupcev ne bodo mogli uresničiti.
Peter Pirkovič
22. oktober 2019 | 7:11:00

cenik.pdf

Tovarna v češkem mestu Mladá Boleslav, kjer se poleg Kamiqa proizvajajo še Octavia, Scala, Karoq in Fabia, v zadnjih dveh mesecih deluje na zgornji meji zmogljivosti in posledično pomeni, da se bodo čakalne dobe za trenutno vročega Kamiqa skoraj zagotovo podaljševale. Kot pravi šef slovenske podružnice češke znamke, Petr Podlipny, je zadnja leta to že nekakšna ustaljena praksa Škodinih tovarn, saj imajo prednost največji trgi, šele na to vsi ostali. In zato je bolj ali manj jasno, da bo do normalne vzpostavitve dobav prišlo čez dobro leto. 

Kot dodaja Podlipny, imajo pri tudi pri Kamiqu nekaj prednosti, saj se ta razlikuje od koncernskih bratov Arone in T-Crossa. Tako kot je Superb večji od Passata, Octavia od Golfa, se isto dogaja pri Kamiqu, ki je od prej omenjenih modelov za debelih 10 cm daljši. 4,24 metra dolg Kamiq bo kupce nagovarjal z velikim 400-litrskim prtljažnikom, katerega 60:40 deljiv naslon, s posebno predelno polico, ki omogoča ravno dno do sprednjih sedežev (skupno 1395 litrov oziroma 2,4 metra dolžine), ne pa tudi z vzdolžno pomično klopjo.

Potniška kabina je zelo dobro urejena in po potrebi podprta z digitalnimi merilniki (10,25 palcev) in osrednjim zaslonom na dotik (ta je lahko velik tudi do 9,2 palca), katere vsebina je prevedena v slovenščino, a bo pri komuniciranju z asistentko Lauro potrebno znanje enega od šestih tujih jezikov. Ta sistem, ki bo vozniku olajšal dostop do nekaterih storitev in funkcij, bo na voljo le pri izbiri multimedijskega vmesnika Amundsen, dodatno pa bo ta omogočal spletno povezavo, s katero bo imel voznik možnost preverjati podatke o avtomobilu na daljavo. Tri leta bo to brezplačna storitev, po tem času se bo začela zaračunavati okrog 70 evrov letno. Notranjost je izdelana iz zelo kakovostnih materialov, kjer bo možno izbirati številne barvne kombinacije, barvo ambientalne svetlobe kabine, vložke usnja ali športne sedeže. V kolikor so nameščeni klasični sedeži, bo uporabnik za potrebe dodatnega prostora, preklopil naslon sovoznikovega sedeža, tako kot Scala ima tudi Kamiq že vgrajene novejše USB-C vhode (na voljo so lahko 4) in možnost brezžičnega polnjenja. Ob tem velja omeniti še številne Simply Clever rešitve, kjer ne gre brez dežnika v vratih ali strgala za led in koša za smeti.

Avto bo na voljo s tremi motorji. Dizelski pogon predstavlja uveljavljen 1,6-litrski TDI s 85 kW in možnostjo kombinacije z DSG menjalnikom, medtem ko bosta bencinsko ponudbo zastopala 1,5-litrski štirivaljnik s 110 kilovati in litrski trivaljnik z močjo 70 oziroma 85 kilovatov. V prihodnjem letu se ponudba motorizacije dopolnjuje še s plinsko gnano CNG različico, hkrati pa velja omeniti, da je Kamiq edina terenska Škoda, ki nima izbire štirikolesnega pogona.

Posebnost Kamiqa je tudi v dejstvu, da so v osnovni opremi na voljo LED žarometi in sistem samodejnega zaviranja v sili, medtem ko paketi Ambition in Style, nabor serijske (tudi varnostne) opreme še povečuejo. Konec leta se ponudbi pridružuje še nekoliko bolj športno naravnana izvedba Monte Carlo. Začetna cena Kamiqa je postavljena pri 15.382€, a se po dozdajšnjih izkušnjah večina odloča za dražja paketa Ambition in Style. Kot že omenjeno, potencial Kamiqa je izjemen, saj bi ob vzpostavljeni redni dobavi lahko prodali okrog 1200 novih vozil na leto, čeprav se bo realen cilj vrtel okrog 700 prodanih vozil. Tudi s pomočjo tega modela, bi že lahko ob koncu prihodnjega leto dosegli zastavljen cilj osem tisoč prodanih Škod v Sloveniji. Letos se bo ta številka ustavila pri 7600.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Tole je po merah bližje T-Rocu kot T-Crossu. Podaljšana medosna na račun nekaj manjšega prtljažnika. Notranjost iz zelo kvalitetnih materialov? Torej ni trde plastike armaturke in oblog vrat kot pri T-Rocu?
22.10.2019 8:45:41
IcEmAn
Pri Škodi (ki svoje avte pozicionira med razredi) so dimenzijsko Karoq-a mal za*ebal. Ta je le švoh 15cm daljši od Kamiq-a, medtem ko je Kodiaq dobrih 30cm večji od Karoq-a.
22.10.2019 9:40:19
Goldy
Zadnja slika v tekstu zelo lepo poudarja bistvo oblike (pa ne samo oblike) tega avta - napihnjena malo posodobljena fabia!
22.10.2019 10:11:43
spartan
Ni slaba tale Skoda...ni pa vec racionalen nakup.
22.10.2019 20:01:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija