Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Nissan Juke
Vrača se korenito prenovljen za manj kot 17 tisočakov
Znanilec nove dobe je pred devetimi leti oral ledino v danes najbolj priljubljenemu segmentu vozil. Takratna podoba in nastop na trgu sta mu zagotovila dobre prodajne številke v prvih štirih letih, a sčasoma je prišla številčna konkurenca, ki ji Juke ni uspel slediti in temu primerno je tonil v ozadje.
Peter Pirkovič
20. december 2019 | 15:39:00

cenik.pdf

Rahlo nerazumljivo je tudi dejstvo, da so Japonci potrebovali zares dolgo, da so na trg poslali novo generacijo. Zamuda je ocenjena zagotovo vsaj štiri leta in danes bi morali na trg pospremiti tako rekoč že tretjo generacijo. Pa smo šele pri drugi. A kljub temu se zdi, da so Japonci zdaj dobro opravili delo, saj so uvodni testni kilometri, ki sem jih prevozil med Ljubljano in Vitanjami, Juka prikazali v povsem drugačni luči kot je bil nekoč.

Avto je izdelan na novi platformi, ki mu je zagotovila nekaj prihranka na skupni teži (-23 kg), z novo izdajo je dobil nekaj prirastka na dimenzijah (4210 mm dolžina, 1595 mm višina in 1800 mm širina), več je prostora tudi v potniški kabini (+105 mm daljše medosje) in v prtljažnem prostoru (422 litrov). Slednji je za 20 odstotkov večji od predhodnika.

Ali ste vedeli? V devetih letih so v Sloveniji prodali 6150 Jukov, na evropski ravni pa skupno nekaj manj kot milijon primerkov. 

Tako kot oblikovno osvežena zunanjost, je tudi potniška kabina oziroma voznikovo delovno okolje povsem na novo zasnovano. Opazno so kakovostnejši materiali, boljša je zvočna izolacija kabine, sredinska konzola lahko gosti velik 8-palčni zaslon na dotik, nova je multimedijska vsebina, bogatejši paketi opreme pa omogočajo v usnje odete sedeže in vgradnjo posebnih zvočnikov v vzglavnike, ki še izboljšajo zvočno sliko Bose ozvočenja.

Zanimiva je odločitev, da bo v motorni ponudbi na voljo le en motor in sicer litrski turbo bencinski trivaljnik, ki je lahko povezan tako z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, kot tudi 7-stopenjsko avtomatiko. Prav to kombinacijo sem na kratko preskusil na testni vožnji in bi se z lahkoto odločil za to možnost, saj prenos moči deluje zgledno in brez nepotrebnih sunkov, hkrati pa ima voznik možnost prestavljanja preko obvolanskih stikal. Doplačilo za samodejni menjalnik znaša najmanj 1500 evrov. 117-konjski bencinski motor je sicer na prvo žogo dovolj ustrezen za širši krog uporabnik, čeprav mu opazno zmanjkuje moči, ko je potrebno pospeševanje. Nekaj dodatnega naboja mu ponudi še program Sport, poleg tega pa lahko voznik izbira (Drive Mode stikalo) še Eco in Standard nastavitev.

Juke bo že v začetni opremi Visia serijsko opremljen z LED žarometi, sistemom za samodejno zaviranje v sili, prepoznaval bo prometne znake, ohranjal avto na voznem pasu in preklapljal med dolgim in kratkim snopom žarometov. Z nekaj popusti in s financiranjem bo najosnovnejši Juke na voljo za 16.990€, a bo večina kupcev posegala po bogatejše opremljenih verzijah (podrobno v ceniku). V prihodnjem polnem letu bi na slovenske ceste lahko zapeljalo okrog 600 novih Jukov. A ne bo lahko, saj se v kratkem na novo pot podajata dva močna neposredna konkurenta. »Hišni« Renault Captur in Peugeot 2008.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Ni slab, ampak, če bo to edini motor, odpade.
20.12.2019 17:18:05
jjs
Tudi meni se zdi ta odločitev glede enega samega motorja nenavadna. A Japonci vedo, kaj delajo. Alfafil & Co bodo zato segli razred više; Qashqai in X-Trail prihajata. Tudi dolgo čakanje na Jukovega naslednika se mi zdi utemeljeno - prvo generacijo se je dalo krepko amortizirati in z relativno malo investicije dobro zaslužiti in modelu dati "kultni" status. S tem je lansiranje novega avtomatično pritegnilo veliko pozornosti. Ne, po mojem je tole zelo racionalno vedenje japonske znamke, ki je v preteklem desetletju precej močneje vplivala na avtomobilski trg kot bi si lahko mislili.
20.12.2019 18:48:02
IcEmAn
Sigurno bo kasneje na voljo tudi 1.3 DIG-T, dizla pa verjetno po tem, ko sem zasledil, da ga v Qashqai kao zdaj tudi ne bo več, tudi v tem avtu ne bo.
20.12.2019 19:17:15
klemens
Super izgleda, glede 6150 registracij je pa za lase privleceno, ker je veliko enodnevnih registracij cca 50%. Preverite raje koliko je sedaj registriranih pa pristejte tistih 5 totalk, pa bo pravo stanje.
20.12.2019 21:07:39
klemens
Super izgleda, glede 6150 registracij je pa za lase privleceno, ker je veliko enodnevnih registracij cca 50%. Preverite raje koliko je sedaj registriranih pa pristejte tistih 5 totalk, pa bo pravo stanje.
20.12.2019 21:08:21
7even77
Ta avtomobil mi prav nikoli ni bil niti simpatičen, kaj šele kaj več... Zdaj je morda prilezel bližje tej "simpatični" ravni, a se bom tu ustavil. Se tudi strinjam s @Klemensom. Na splošno pa bi rekel, da jim je prav zares lepo uspel edino Qashqai. In dobro, da ga imajo. Zdi se tudi, da je celo več koristi v tej "družini" z leti pridobil le Renault.
21.12.2019 11:14:31

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija