Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Popoln oblikovalski preobrat
Novosti   |   Slovenska premiera: Hyundai i20
Popoln oblikovalski preobrat
Hyundai v teh dneh začenja s prodajo prenovljenega modela i20, ki nase opozori s povsem drugačno oblikovalsko filozofijo, svojo težo pa doda še napredna tehnika in popoln seznam varnostne opreme.
Peter Pirkovič Hyundai
12. november 2020 | 14:18:00

cenik.pdf

V prvi vrsti velja omeniti, da je oblikovalcem uspelo sestaviti zanimiv zunanji dizajn, s katerim bo i20 na cesti dovolj dobro opazen. Od tiste rahle oblikovalske zadržanosti iz prejšnjih generacij so zdaj ubrali dokaj agresivno taktiko, kar gre opaziti tudi pri ostalih modeli. O njihovem dojemanju trendovskih oblikovalskih potez bodo v prihodnje odločali kupci, a nam so takšni oblikovalski prijemi všeč.

Hyundai i20 je malenkostno spremenil tudi dimenzijske gabarite. V dolžino je daljši za celih 5 mm, medosna razdalja je daljša za okrogel centimeter, višina se je znižala za slaba 2,5 cm, medtem ko je širina pridobila 3 cm. Čeprav se zdijo dimenzijske številke nepomembne, pri Hyundaiju pravijo, da so uspeli zagotoviti več prostora na zadnji klopi in dodatnih 26 litrov v prtljažniku (352 litrov). Obenem potniško kabino krasi izbor novih kakovostnih materialov, nov volan, udobnejši sedeži, digitalni merilniki in velik 10,25-palčni osrednji zaslon z zadnjo različico Hyundaijeve multimedije, ki ponuja povezano z Android in Apple telefoni. Izpostaviti velja tudi Bluelink aplikacijo in spremljanje podatkov ter lokacije avtomobila preko telefona, hkrati pa ta ponuja tudi brezžično polnjenje.

Motorna paleta vsebuje zgolj bencinske motorje in kar tri menjalnike. I20 je na voljo z litrskim T-GDi motorjem s 74 kW (100 KM) in 88 kW (120 KM), v primeru, da je ta opremljen z 48-voltnim blago-hibridnim sistemom, ima vgrajen 6-stopenjski ročni inteligentni iMT menjalnik ali 7-stopenjsko DCT avtomatiko. Poleg tega motorja je v ponudbi še 1,2-litrska bencinska klasika z 61 kW in s petstopenjskim ročnim menjalnikom.

Kaj pomeni iMT? Tehnologija iMT s pomočjo električne sklopke oddvoji menjalnik od motorja ter tako pripomore k dodatnemu prihranku goriva. Možna sta dva načina “jadranja”: motor je v prostem teku ali pa ugasnjen.

Ob tako koreniti prenovi, nikakor ne gre spregledati tudi posodobitve varnostni. I20 nudi širok nabor varnostne opreme, v slednjo spada tudi aktivni radarski sistem za prednastavitev hitrosti s podporo navigacijskega sistema (NSCC), inteligentni sistem za prepoznavanje prometnih znakov (ISLA) in aktivni sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu s samodejnim zaviranjem (BCA). Opremljen je tudi s sistemi, ki varujejo voznike tudi pri nizkih hitrostih in nudijo večje udobje pri parkiranju, kot sta sistem za preprečevanje naleta ob prečnem prometu zadaj (RCCA) in sistem za preprečevanje trka pri parkiranju vzvratno (PCA-R).

Kaj pa cena v Sloveniji? Štartna pozicija je postavljena na 12.990€, v katero je vštet že popust v višini dveh evrskih tisočakov. Za ta denar kupec iz salona odpelje najbolj osnovnega i20 z 1.2 MPI motorjem. I20 z litrskim bencinskim turbo motorjem je na voljo od 14.040€, doplačilo za DCT menjalnik znaša 1200 evrov, za blago hibridni tehnologijo pa vsaj 900 evrov. Podrobnejše cene so natančno predstavljene v pripetem ceniku.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Grda rit, visoke cene.
12.11.2020 14:36:25
jjs
Recimo, da ima neko svojevrstno estetiko, ki se meni osebno niti ne zdi grda. Integracija lopute tanka za bencin v zadnjo luč se mi ne zdi najbolj posrečena. V celem pa daje vtis kakovostno izdelanega avtomobila. Notranjost bi bila tudi čisto v redu, če ne bi bilo tistega nesrečno nataknjenega ekrana, kot bi si ga zamislil Bangle - ki pa mu ne gre odrekati priročnosti in preglednosti, saj je v vidnem polju.
12.11.2020 14:56:33
don CONSIGLIO
Ta zadek... Še vedno pa dosti bolj skladen avto kot novi BMW iX...
12.11.2020 17:53:00

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija