Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Najzmogljivejši in najdražji Huracan doslej
Novosti   |   Premiera: Lamborghini Huracan STO
Najzmogljivejši in najdražji Huracan doslej
Kar se je marca začelo kot govorice, je zdaj uradno: Lamborghini Huracan Super Trofeo Omologata je tu. Kot razkriva že njegovo ime, gre za cestno legalno verzijo dirkalnika z V10 motorjem in je neposredni naslednik modela Huracan Performante. Je razred višje, kot Huracan Evo in ima ekskluzivno pogon na zadnjih kolesih.
Urša Prosenjak
19. november 2020 | 7:07:00

STO ima širok nabor nadgradenj, ki ga približujejo dirkaški verziji, pri tem pa ostaja cestno vozilo. Od modela Performante je lažji 43 kg, zahvaljujoč ogljikovim vlaknom, ki sestavljajo več kot 75 odstotkov karoserije. Vetrobransko steklo je 20 odstotkov lažje, kot pri predhodniku, 20-palčna magnezijeva platišča pa nosijo pnevmatike Bridgestone Potenza s cestno in dirkaško konfiguracijo. Huracan STO je tako težek 1339 kg, kar je približna teža tipičnega evropskega manjšega avta s trivaljnim motorjem.

Za izboljšano aerodinamiko skrbijo nove poteze, ki povezujejo pokrov motorja, blatnike in odbijač v enoten element, podobno kot pri modelih Miura in Sesto Elemento. V zadnjem delu so vgrajene reže za pretok zraka in prilagodljiv spojler. Aerodinamika je v primerjavi s Performantejem izboljšana za 37 odstotkov.

Lamborghini je pri novem modelu izboljšal tudi zavorni sistem z ogljikovo-keramično nastavitvijo Brembo CCM-R iz dirkalnikov F1, da bi zagotovil veliko večjo toplotno prevodnost, odpornost na obremenitve in zavorno moč. Dodali so še tri nove načine vožnje: cestno usmerjen STO, dirkaški način Trophy in nastavitve za dež Rain.

Moč motorja ostaja enaka kot pri modelih Huracan Evo in Performante. Atmosferski 5,2-litrski V10 proizvaja 470 kW moči, ima pa le 565 Nm navora, kar je manj kot pri prej omenjenih modelih. Do stotice potrebuje le tri sekunde, njegova najvišja hitrost, ki jo doseže v devetih sekundah, pa znaša 310 km/h. Zahvaljujoč zavoram Brembo je pri hitrosti 100 km/h njegova zavorna pot 30 metrov.

Tako zunanjost kot notranjost lahko kupec prilagodi svojim željam s pomočjo programa Ad Personam. Primerek, ki ga vidimo v fotogaleriji, ima dvobarvno zunanjost v odtenkih Blue Laufey in California Orange, ki jo dopolnjuje notranjost s sedeži iz ogljikovih vlaken in s štiritočkovnimi varnostnimi pasovi.

Cena bo znašala od 276 tisoč evrov dalje, s tem pa je STO tudi najdražji Huracan doslej. Kupcem bo na voljo od prihodnje pomladi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija