Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Mikro električar za mestna središča
Novosti   |   Ni za nas: Toyota C+pod
Mikro električar za mestna središča
Toyota je na japonskem trgu predstavili miniaturno električno dvosedežno vozilo z imenom C+pod, namenjeno vožnji po natrpanih mestnih središčih.
Urša Prosenjak
29. december 2020 | 7:22:00

C+pod bo na voljo le na Japonskem. V dolžino meri le dva metra in pol, širok je 127 cm, visok pa 155 cm. S temi merami je 38 cm nižji in 20 cm krajši kot Smart ForTwo in podobnih dimenzij kot v začetku leta predstavljen Citroën Ami.

Njegova zunanjost spominja na koncept električnega vozila Ultra Compact, ki so ga razkrili na tokijskem avtomobilskem salonu leta 2019. Paneli karoserije so narejeni iz plastike, kar pomeni tudi nižje proizvodne stroške. V notranjosti sta dva sedeža, instrumentna plošča, nameščena na sredini armaturne plošče in minimalistična sredinska konzola. V prtljažnik je mogoče spraviti nekaj vrečk z nakupom.

C+pod poganja zadaj nameščen električni motor z močjo 9 kW in navorom 55 Nm, ki ga napaja 9 kWh litij-ionska baterija. Njegov doseg naj bi znašal do 150 km, najvišja hitrost pa 60 km/h. Čas polnjenja niha od 5 do 16 ur, odvisno od vrste polnilnice.

Čeprav je skoraj smešno majhen, pa je Toyota mestnemu mikro malčku namenila enako stopnjo varnosti, kot ostalim vozilom. Ima namreč sistem zaščite pred trkom z zaznavo drugih vozil, pešcev in kolesarjev ter s samodejnim zaviranjem.

Cena vstopnega modela se bo začenjala pri 1.650.000 japonskih jenov ali okoli 13.000 evrov, kar je znatno več kot 6000 evrov, kolikor bi bilo potrebno odšteti za Amija, vendar ciljni kupci Toyote za zdaj niso fizične osebe. C+pod bo ob izidu namenjen podjetjem, javni upravi in podobnim organizacijam. Posameznikom naj bi vozilce začeli prodajati šele leta 2022.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija