Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Naročiti so jih morali več kot so sprva načrtovali
Novosti   |   Slovenska premiera: Mercedes-Benz razred S
Naročiti so jih morali več kot so sprva načrtovali
Razred S je eden tistih avtomobilov v premijski eliti, ki velja za znanilca avtomobilske prihodnosti. V svoji deveti generaciji je v začetku letošnjega leta zapeljal tudi na slovenske ceste in že v začetku brez marketinškega napora v svoj prestižni klub privabil več kot deset kupcev.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
23. marec 2021 | 7:01:00

cenik.pdf

Pri Mercedesu nikakor ne skrivajo zadovoljstva nad novim S-om, saj je povpraševanje že v začetku prodaje preseglo ponudbo. Tako so se s tovarno 56 v nemškem Sindelfingnu dogovorili, da v letošnjem letu kvoto prvotnih 12 vozil povečajo na 20. Kot pravijo odgovorni pri podjetju Autocommerce, ki zastopa omenjeno znamko, so se v Sloveniji za admiralsko ladjo v prvemu valu povečini odločili lojalni Mercedesovi kupci, ki si tak avtomobil privoščijo tako rekoč v vsaki novi generaciji. Zanimivi so tudi podatki, kaj so ti najraje izbirali. Skoraj vsi do zdaj prodani primerki imajo dizelski motor in podaljšano karoserijsko izvedbo, pri izboru zunanjih barv pa močno prevladuje črna. 

Pred kratkim sem nekaj uvodnih kilometrov prevozil z izvedbo S400d. Prva posebnost, ki mi je padla v oči so potopne kljuke, ki se ob približevanju aktivirajo in postavijo v položaj za odpiranje vrat. Tudi te deloma pripomorejo, da je gre v tem primeru za avtomobil z izjemno nizkim koeficientom zračnega upora (0,22). Poudariti velja, da je novi rod za 5,4 cm daljši od predhodnika (skupno v dolžino meri 5,17 metra, dolga verzija 5,28 metra), širši je za 5 centimetrov in višji za centimeter in pol. Tudi medosna razdalja je daljša, 7,1 centimetra. A vseh teh centimetrov ne opazimo s prostim očesom. Sem pa na primer takoj opazil krmiljenje zadnjih koles pri izvozu iz parkirnega prostora. Pri nizkih hitrostih je ta kot tudi do 10 stopinj (obračalni krog je zato tudi 2 metra krajši), pri višjih hitrostih pa precej manj. A vse to se med vožnjo na volanu še kako občuti.

Potniška kabina je zares izpiljena do potankosti. Vse povsod zelo zanimivi detajli, a naprej v oči pade 12,8-palčni zaslon, ki lebdi na sredinski konzoli in deluje s pomočjo OLED tehnologije. Napredni operacijski MBUX prvič premore, da je vsebina v celoti v slovenščini, glasovno upravljanje Hey Mercedes pa v tolikšni meri nadgrajeno, da umetna inteligenca z voznikom lahko tudi malce pokramlja in ne zgolj izpolnjuje ukaze. Trenutno se ta zna sporazumevati v 27 jezikih. Digitalizacija je iz avtomobila pospravila kar 27 gumbov in stikal, večina ukazov je zdaj preko zaslona ali drsnih stikal.. Izboljšani so tudi digitalni merilniki, ki zmorejo prikaz v 3D načinu, še večji napredek pa se je zgodil pri projekciji podatkov na vetrobransko steklo. Ta zdaj deluje s pomočjo navidezne resničnosti z grafiko, ki je virtualno od voznika oddaljena na 10 metrih. Čeprav ima ta precej povečano površino, na prvi pogled ni moteča med vožnjo. Kot del Burmeisterjevega ozvočenja je na voljo kar 30 zvočnikov in 8 resonatorjev, nov je tudi volan s kapacitativnim zaznavanjem, ki tako preverja, ali voznik drži volan ali ne, omeniti velja še sedeže, ki premorejo funkcijo hlajenja, gretja in masaže na 10 načinov, prav tako je tu lani dodana funkcija Energizing, ki združuje ambientalno svetlobo, delovanje klimatske naprave in nastavitve sedeža. Ko že omenjamo notranjo osvetlitev. Vse to omogoča LED tehnika znotraj 250 optičnih vlaken, razpeljanih po kabini, vse od stranic vrat do tal.

Pri varnosti velja izpostaviti sistem Pre Safe, ki v primeru, da predvidi trčenje, dvigne celotno šasijo za 8 centimetrov, kar pomeni, da več udarca prevzamejo močnejši pragovi kot vrata. Samodejna vožnja je bila še nekoliko izboljšana (level 3), a je trenutno pri nas še ne ponujajo, saj je ta vezana na zakonske ureditve posamezne države. To je trenutno možno le v Nemčiji in še to le na določenih cestah. Avto ima kot prvi na svetu vgrajene čelne varnostne blazine za potnike na zadnjih sedežih, omeniti pa velja, da je velikan že pripravljen na to, da ga voznik v parkirni hiši lahko parkira kar preko mobilnika. 

V trenutni ponudbi so na voljo dizelski S z oznakama 350d (210 kW) in 400d (243 kW) ter bencinsko gnani S 450 z 270 kilovati in S 500 s 320 kilovati moči. Pri vseh naštetih gre za trilitrske šestvaljne motorje. V prihodnjih mesecih bodo ponudbo dopolnjevali še z osemvaljnim motorjem (S580), ki se mu pri Mercedesu še ne želijo odpovedati, kot tudi ne V12 motorju, ki bo na voljo zgolj v izvedbi Maybach. V drugi polovici leta bodo začeli sprejemati tudi naročila za priključni hibrid (S580e), v začetku prihodnjega leta pa bo čas za kralja z oznako AMG. V tem primeru bo V8 bencinski motor dobil še dodatno pomoč elektromotorja.

Cene so se z novim letom, ob prenovi davčnega zakon, za ta avtomobil še dodatno prilagodile, a nikakor ne pod mejo 100 tisočakov. Najcenejši na ceniku je S 350d z začetno ceno 109.900€, medtem ko je podaljšana Long različica za 4 tisočake dražja. Štirikolesni pogon bi pri omenjeni izvedbi stal dodatnih 5 tisočakov, medtem ko se izbor bencinskega S450 začne pri 122.900€, kar je hkrati tudi cena S 400d 4 Matic. Kot že omenjeno na začetku, zanj je v letošnjem letu le še nekaj prostih mest. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
F1_tom
Čez 10 let pa boš noter videval sam še cigane k jih bodo kupil za 15 jurčkov. Cena jim pada hitreje k ku*** po ejakulaciji.
23.3.2021 8:16:04
etilometer
Al pa šiptar
23.3.2021 17:46:24
IcEmAn
Včasih je bila S klasa nek pojem oz. merilo v avtomobilizmu - ponujal je nekaj več napram drugim. Žal se mi zdi, da ta nova generacija ne daje več tega oz. ne izstopa več tako, kot je nekoč. Ko ga primerjaš s prejšnjim (W222), imaš občutek, kot da so se "prodali" kitajcem.
23.3.2021 18:10:30
klemens
Oblikovno lep, čez štiri leta ne bo nič posebnega, čez sedem let bo pa vreča brez dna. Jaz L verzije ne bi imel, razen, če bi v kompletu dobil še vročo šoferko. In ja, tudi jaz bi vzel dizla.
23.3.2021 18:46:28
jjs
Zadnje, na kar se snovalci ozirajo, je evropski okus. In ja, interna pravila glede proporcev, na podlagi katerih naj bi Mercedes izgledal Mercedes, očitno ne veljajo več. Pri tako veliki kišti tisti kratek previs zadaj deluje kar nekam smešno.
23.3.2021 22:51:01

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija