Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Vsakodnevni zahtevni boj reševalcev s samosvojimi vozniki
Video, ki ga objavljamo, je nastal lani konec poletja in prikazuje porazno stanje prometne kulture in upoštevanja prednosti vozila na nujni vožnji.
Peter Pirkovič
11. april 2019 | 12:20:33

Gre za zmontiran posnetek nujne vožnje reševalnega vozila iz ljubljanske reševalne postaje do Velikih Lašč, od koder so reševalci dobili poziv. Vožnja, ki v optimalnih okoliščinah traja 25 minut, je po posnetku sodeč trajala veliko dlje, saj je dogajanje posneto v popoldanski prometni konici, ko se proti Dolenjski odpelje preko 20 tisoč vozil. A prometne konice so sestavni del prometnega dogajanja, zato toliko bolj zmoti dejstvo, da nekateri vozniki niti ne trznejo na zvočne znake reševalnega vozila, spet drugi otrpnejo, tretji pa počnejo kopico drugih neumnosti. Svetla točka posnetka so cestni delavci, ki so pri Pijavi Gorici polagali asfalt, in so v trenutku, ko so opazili reševalno vozilo, začeli odmikati table in na tak način ustvarili reševalni pas.

Celoten posnetek, ki bi si ga moral ogledati vsak voznik, je pospremljen tudi s komentarjem izjemno umirjenega voznika reševalca, ki med drugim vsem voznikom svetuje, da je pomembna komunikacija med njimi in voznikom. Ko slednji opazi reševalno vozilo na nujni vožnjo, naj se umakne skrajno desno in z vklopljenimi vsemi smerniki sporoči, da je reševalno vozilo opazil. Vse ostalo bodo opravili vozniki reševalnega vozila.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
milky
Vozniki ( zanalašč nisem napisal Slovenski, ker so vsi isti ) izgubljeni v času in prostoru ... in kaj je tu novega ? Odkar za upravljanje avtomobila ne potrebuješ več možganov je normalno, da jih večina pusti doma ... predlagam dodatne omejitve in meritve prekoračitev hitrosti - to bo gotovo pomagalo.
11.4.2019 12:48:45
klemens
Vidi se tudi, kako vozniki spremljajo dogajanje za seboj, kot da ne bi gledali v vzvratna ogledala, kot da so gluhi, in še potem ko opazijo se premikajo kot poscane babe. Zelo počasno dojemanje, vsi odsotni.
11.4.2019 13:56:19
denis1304
sireno rešilca, ko si v avtu, slišiš vsaj 100 metrov... res ne razumem, kako ti lahko rešilec zapelje za rit, ne da bi ga prej opazil in se začel umikati skrajno desno...
12.4.2019 8:06:35

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija