Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Slovenec izgubil tožbo proti Tesli Motors
V tem primeru ne gre za sodni spor zaradi gorečega ali nedelujočega vozila, pač pa zaradi kršenja delovne zakonodaje in izkoriščanja tuje delovne sile.
Artur Švarc
13. maj 2019 | 9:20:00

Slovenec Gregor Lešnik se je leta 2014 težje poškodoval na gradbišču lakirnice v kalifornijskem Fremontu (padec s strehe, posledično nekaj zlomov in pretres možganov) in kmalu zatem sprožil tožbo proti ameriškemu velikanu. Lešnik, ki je bil zaposlen pri slovenskemu podjetju ISM Vuzem, slednje pa je bilo v vlogi podizvajalca nemške družbe Eichenmann, ki je posel s Teslo Motors dobilo, je v poravnavi z ameriškim podjetjem iz naslova odškodnine dobil nekaj več kot pol milijona dolarjev, tožbo zaradi kršenja delovne zakonodaje pa je po poročanju Slovenskih Novic nedavno izgubil.

V novem odškodninskem zahtevku je navajal, da je ameriško podjetje hudo kršilo njegove pravice, saj je po lastnih navedbah za Teslo delal 250 ur mesečno, za to pa prejel manj kot 950 ameriških dolarjev plačila, kar je precej manj od minimalne plače v ZDA. Skupaj z ostalimi delavci naj bi bil, kot rečeno, tarča groženj, da jih bodo v primeru bolezni ali prijave kršitev deportirali. Sodnica na sodišču v San Joseju je Lešnikov tožbeni zahtevek zavrnila, ker je ta zaradi hude poškodbe pri gradnji lakirnice julija 2016 že dosegel poravnavo s Teslo in njenimi podizvajalci v višini 550.000 dolarjev. Ocenila je, da so bili njegovi zahtevki, povezani z zaposlitvijo in spoštovanjem delovne zakonodaje, že vključeni v to poravnavo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija