Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Alternativni prevozi
Mikromobilnost za manj gneče in čistejše okolje
Američani spoznavajo mikromobilnost kot možno rešitev prometnih gneč.
Urša Prosenjak
11. september 2019 | 22:33:00

Mikromobilnost (sistemi izposoje koles, e-koles in e-skirojev) je rešitev za začetne in končne (kilo)metre daljšega potovanja. Da je temu res tako, je z raziskavo potrdilo ameriško podjetje INRIX, ki je ugotovilo, da je 48% vseh voženj na območjih gostega prometa krajših od 5 km, kar pomeni, da je skoraj polovica voznikov po nepotrebnem preveč časa ujetih v prometni gneči, ko bi lahko na cilj prišli hitreje na drugačen način.

Obenem se mikromobilnostna prevozna sredstva, kot denimo skiroji, običajno uporabljajo za razdalje med kilometrom in dvema, za razdalje med 2 in 5 kilometri pa so primernejša kolesa. Če bi tovrsten prevoz dosledno nadomestil krajše vožnje z avtomobilom, bi dosegli izjemno pozitivne učinke: zmanjšale bi se prometne gneče in količina emisij v zraku, vozniki bi prihranili čas.

V ZDA številna mesta uspešno uvajajo princip mikromobilnosti, vendar pa teorije ni vselej mogoče prenesti v prakso. Pri tem so uspešnejša mesta z ugodno geografsko lego in vremenom, pomemben pa je tudi posluh lokalnih oblasti. Slednji morajo razumeti koncept mikromobilnosti in njenega delovanja, poskrbeti pa morajo tudi za ustrezno opremo in infrastrukturo ter vzdrževalne storitve.

Najpomembnejši dejavnik pa je miselnost uporabnikov, ki morajo sprejeti koncept mikromobilnosti in ga prepoznati kot boljšo alternativo tičanju v gneči in vožnji z lastnim avtomobilom do skrajnega cilja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija