Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Raziskava
Kupili bi električna vozila, vendar po nižjih cenah
Kupci želijo cenovno dostopne električne avtomobile, vse manj pa jih zanimajo avtonomna vozila, je pokazala raziskava svetovnega avtomobilskega trga, ki jo je izvedlo podjetje Deloitte na glavnih tržiščih.
Urša Prosenjak
14. januar 2020 | 7:03:00

Med izsledki raziskave je tudi ugotovitev, da kupce skrbi zasebnost, saj vozila zbirajo osebne podatke, ne zaupajo pa, da proizvajalci avtomobilov z zbranimi podatki varno ravnajo. In čeprav strokovnjaki napovedujejo razmah multimodalnostne mobilnosti, kjer bodo ljudje povezovali javni in zasebni potniški promet, pa želi večina potnikov na cilj prispeti z eno samo potjo.

Večini voznikov je napomembnejša cena. Čeprav proizvajalci avtomobilov veliko vlagajo v razvoj, pa kupci niso pripravljeni plačati več za najnovejšo tehnologijo. Prav tako mnogi ne zaupajo avtonomnim vozilom. Skoraj polovica Američanov meni, da avtonomna vozila niso varna, mnenja pa so si ustvarili na podlagi poročil o nesrečah z udeležbo tovrstnih vozil. Več kot polovici anketiranih ni všeč misel na to, da bi avtonomna vozila testirali na ulicah njihovega mesta, bi pa 57 odstotkov Američanov potovalo s takšnim avtom, če bi imel vladni certifikat varnosti.

Postopno narašča zanimanje za električne avtomobile. 59 Američanov bi za svoj naslednji avto še vedno izbralo vozilo z motorjem z notranjim izgorevanjem, kar pa je manj, kot lansko leto, ko je avto na klasičen pogon želelo kupiti 71 odstotkov voznikov. Zanimiv je tudi podatek, da povprečen Američan prevozi dnevno 43 kilometrov, večina pa od električnega vozila pričakuje doseg vsaj 321 kilometrov z enim polnjenjem, 22 odstotkov pa si želi kar 643-kilometrski doseg.

Pomemben dejavnik, ki vpliva na zanimanje kupcev za električarje je cena naftnih derivatov. Skoraj tri četrtine Američanov bi presedlalo na elektriko, če bi cena goriva presegla 1,42 evra za liter. Dobra tretjina voznikov za električno vozilo ni pripravljena plačati več kot za vozilo na tradicionalen pogon, 29 odstotkov pa ni pripravljeno plačati več kot dodatnega tisočaka. Podobno razmišljajo tudi vozniki drugod po svetu, s svetlo izjemo Kitajske in Indije – tam so vozniki pripravljeni za električni avto plačati tudi več.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Dobro jutro, vsak normalen človek tako razmišlja. Kdo pri zdravi pameti želi, da drugi upravljajo z njim in vedo vse o tebi in vozilu? In zakaj bi za EV plačal več? V osnovi je manj kompleksen kot ICE. Rotor, stator in žice.
14.1.2020 8:58:20
roberto
Električni avto bo cenejši, ko bodo prišle količine. Sedaj deluje še vedno ekonomika količin. Je ogromna razlika, če moraš investicijo razdeliti na 100.000 avtov ali pa na 10 Mio avtov letno.
14.1.2020 9:52:33
skrivo
Se strinjam z obema mojima predhodnikoma.
14.1.2020 23:18:57
aichi
pa saj ni problem električni avto ampak elektrika, američani so pred kratkim imeli temo, da njihovi osebni avti (minus pickupi in ostala težja krama) zahtevajo 187 (!) novih jedrskih elektrarn, če bi bili električni in še to pod pogojem, da se polnjenje enakomerno porazdeli.
14.1.2020 23:31:48

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija