Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Več kot polovica Američanov zna uporabljati ročni menjalnik
Novice   |   Raziskava
Več kot polovica Američanov zna uporabljati ročni menjalnik
Američani so tradicionalno bolj naklonjeni avtomatskemu menjalniku kot ročnemu, zato številni modeli čez lužo sploh ne ponujajo možnosti ročnega menjalnika. Ena izmed izjem je Cadillac CT4/5-V Blackwing. Ob odločitvi, da kupcem ponudijo opcijo ročnega menjalnika, so z raziskavo preverili stališča ameriških voznikov.
Urša Prosenjak
25. januar 2021 | 7:24:00

Presenetljivo je velik del vprašanih, 66 odstotkov, zatrdil, da znajo uporabljati ročni menjalnik. Kar 55 odstotkov sodelujočih je povedalo, da imajo ali so nekoč imeli v lasti avto z ročnim menjalnikom. Med njimi je 30 odstotkov takih, ki jim je tak menjalnik všeč, 16 odstotkov je odgovorilo, da jim ročni menjalnik ni posebej všeč, 16 odstotkov pa tak menjalnik niti malo ne zanima.

Med Američani, ki ne znajo uporabljati ročnega menjalnika ali pa ga nikoli niso imeli, je zanimanje za vožnjo takšnega avtomobila znatno manjše. Več kot polovica anketiranih ne želi voziti avta z ročnim menjalnikom.

Vozniki, ki imajo izkušnje z ročnim menjalnikom, so starejši. V starostni skupini nad 55 let je takšnih kar 80 odstotkov, v starostni skupini med 18 in 34 pa le 51 odstotkov. Presenetljivo, največ zanimanja za avtomobile z ročnim menjalnikom najdemo med mlajšimi.

Kljub izkazani naklonjenosti pa tega v praksi ni videti. V letu 2014 je imelo ročni menjalnik le 7 odstotkov novih vozil, leta 2019 pa je delež znašal 2 odstotka. Razlog lahko tiči tudi v ponudbi . Izmed 327 modelov na tržišču v letu 2020 je imelo možnost ročnega menjalnika le 41 avtomobilov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark911
Vozil ali pa imel sem kar nekaj avtomatikov,in nič ne rečem,delujejo odlično,še posebej kakšen BMW....ampak ročni menjalnik ima nek poseben čar,ki ga noben avtomatik ne more nadoknaditi,pa tudi če je hitrejši za desetinko ali dve do 100 na uro...
25.1.2021 12:47:43
7even77
Jaz pa, nasprotno, ne vidim nobenega smiselnega početja z levo nogo na stopalki in desno roko na menjalniku. Ne več. Ne po kar nekaj desetletjih prej rožnate izkaznice in zdaj že nekaj let biometričnega "dokumenta". Ampak prav - še so na voljo ročni menjalniki, ob vedno več samodejnih, pa je tako še naprej ostalo vsaj nekaj izbire. Za vsakogar, pravzaprav.
25.1.2021 18:33:19
macolar
Vsak ima svojo preferenco. Dokler sem še dokaj mlad, je zame ročni menjalnik povsem v redu in ima dovolj prednosti pred avtomatikom. Ko bom starejši in bolj obilne postave, počasnejši in malo bolj len pa bom verjetno razmislil o avtomatiku - oz. ročni verjetno sploh ne bodo več opcija in bom v to primoran.
25.1.2021 20:21:47
7even77
Glede razpoložljivosti čez le nekaj let že maš najbrž čisto prav. No, čeprav se ne morem več prištevati k mlajlši populaciji, srce pa je itak vedno mlado, se nad postavo, počutjem in splošnim zdravjem res ne smem pritoževati - ob tem pa mi samodejnost prestavljanja blazno ugaja. In to že lep čas.
26.1.2021 8:35:03
matt0
Ročni menjalniki imajo smisel na določenih avtomobilih. Ampak za takšne avtomobile trg preprosto ne obstaja več. Večina prodanih vozil je malih SUVov in raznih Crossoverjev, kjer pa "užitka" pri vožnji ne bo z nobenim menjalnikom. Mislim, da je poglavitni razlog za vztrajanje na ročnih menjalnikih še vedno cena, drugega objektivnega razloga v prit ročnim ni več - včasih je bila to poraba, hitrost, udobnost.
26.1.2021 11:05:17
shark911
Je pa ročni menjalnik neprecenljiv,ko je treba speljati iz kakšnega globokega snega s tehniko "guncanja"...probajte to naredit z avtomatikom
26.1.2021 11:40:03

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija