Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Twingo je v osnovi poljska zamisel
Kot inspiracija za nastanek Twinga je služil poljski prototip, ki ni dočakal serijske proizvodnje.
Marko Hanželič
31. januar 2019 | 10:31:25

Pred dnevi so pri Renaultu predstavili prenovljenega Twinga tretje generacije. Prva generacija tega enoprostorskega mestnega malčka je bila pravi prodajni hit, na trgu pa je Twingo v prvi izdaji vztrajal vse od leta 1993 do 2007.

Čeprav se je pod obliko prve generacije Twinga podpisal Patrick Le Quement, je zanimivo dejstvo, da so pri Renaultu inspiracijo za Twinga dobili pri Poljakih. Poljski proizvajalec avtomobilov FSM je namreč sredi osemdesetih pripravil koncept majhnega mestnega enoprostorca, ki so ga poimenovali Beskid 106, z njim pa so želeli nadomestiti ostarelega Polskega Fiata 126p. Ker jim je za to zmanjkalo sredstev, patentne zaščite pa niso obnovili, so pri Renaultu vse skupaj lahko uporabili brez kakršnih koli dodatnih stroškov.

Imena Twingo je sicer skovanka iz besed twist, swing in tango, nastala pa je na zelniku slavnega Manfreda Gotte, ki se je specializiral za iskanje in sestavljanje originalnih imen za komercialne produkte in storitve.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Zanimivo.
31.1.2019 11:02:10

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija