Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
65 let ikoničnega rdečega avtobusa
Ikonični nadstropni avtobus Routemaster, ki je potnike v Londonu prevažal kar pol stoletja, so javnosti prvič predstavili na avtomobilskem sejmu v Earl's Courtu v Veliki Britaniji na današnji dan, 24. septembra 1954.
Urša Prosenjak
24. september 2019 | 7:42:00

Zasnovalo ga je podjetje London Transport, ki je v drugi svetovni vojni sodelovalo pri proizvodnji bombnikov Halifax in pridobilo obsežna znanja novih proizvodnih metod ter izkušenj pri deli z lahkim aluminijem, kar je desetletje po koncu vojne privedlo do inovativnega dizajna. Routemaster je bil veliko lažji od predhodnika, čeprav je imel 8 sedežev več in bil nekoliko širši, v širino je meril 2,43 m. V prihodnjih 9 letih so za londonski javni promet izdelali 2760 Routemasterjev.

Model se je potnikom nadvse priljubil, zato je zadnji Routemaster ostala redni progi na ulicah Londona vse do leta 2005. Še danes jih nekaj vozi na nekaterih predelih londonskih prog 9 in 15, vendar le kot turistična atrakcija.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija