Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Obletnice
33 let od tragedije Metallice
Na današnji dan pred 33 leti je v prometni nesreči umrl basist skupine Metallica, Clif Lee Burton.
Artur Švarc
27. september 2019 | 17:05:00

26. septembra 1986 zvečer je skupina, ki je bila na turneji po Švedski, potovala na prizorišče naslednjega koncerta. Burton in kitarist Kirk Hammett sta žrebala, kdo bo spal na postelji v zadnjem delu avtobusa in Burton je potegnil pikovega asa in dobil ležišče, medtem ko je Hammett šel spat na sedež v sperdnjem delu avtobusa.

Na današnji dan malo pred sedmo uro zjutraj je pri Dorarpu voznik avtobusa izgubil oblast nad vozilom, avtobus je začelo zanašati in je zletel s ceste in pristal na boku. Burtona je pri tem vrglo skozi okno in avtobus je padel nanj. Voznik je pozneje povedal, da je zapeljal na zaplato leda.

Ko so ga poskušali rešiti izpod avtobusa, se je pretrgala žica na dvigalu in je avtobus še enkrat zgrmel nanj. Mnenja o tem, ali je umrl pri padcu skozi okno ali ko je padel nanj avtobus, so še danes deljena, kakorkoli, izjemno talentirani kalifornijski basist je umrl na mestu nesreče.

James Hetfild se je pozneje dogodka spominjal, da je v samih spodnjicah in nogavicah hodil gor in dol po cesti, vendar ni odkril zaplate leda. Dolgo se je ugibalo, da je bil voznik pijan, ali pa je preprosto zaspal za volanom, pozneje so ga oprostili vsake krivde.

V noči po nesreči se je James Hetfield napil in je več ur tekal po ulicah kričoč: »Cliff! Cliff! Where are ya??«

Cliffovo truplo so upepelili, na njegovem pogrebu so zaigrali instrumentalno različico pesmi Orion z albuma Master of Puppets.

Burton je v Metallici nasledil Jason Newsted, ki je ves čas, ki ga je preživel skupini, bil mnenja, da je tako dobrega bass kitarista nemogoče nadomestiti oziroma naslediti. Newsteda skupina ni nikoli resnično sprejela medse. 10 let so ga obravnavali kot novinca in James Hetfield je strogo nasprotoval, da bi ga sprejeli kot enakovrednega Burtonu.Ko je 2003 zapustil Metallico, ga je nasledil Robert Trujillo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija