Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Obletnica
Tragedija Jamesa Deana in prekletstvo njegovega Porscheja
Na današnji dan je leta 1955 nepričakovana tragedija filmski svet ovila v črnino. Smrtno se je ponesrečil takrat 24-letni igralski up James Dean.
Urša Prosenjak
30. september 2019 | 7:59:00

Nesreča se je zgodila v mestu Cholame v Kaliforniji. Ob 17.45 je vzhajajoči zvezdnik s svojim Porsche 550 Spyder kabrioletom v križišču trčil v Ford Tudor sedan, za volanom katerega je bil 23-letni študent Donald Turnupseed, ki je bil skoraj nepoškodovan. Sopotnik v Deanovem Porscheju, nemški mehanik Rolf Wütherich, je bil hudo poškodovan, vendar je preživel. Za zvezdnika filma Upornik brez razloga pa so bile poškodbe prehude in je umrl.

James Dean je bil že pred nesrečo znan po svoji ljubezni do hitrih avtomobilov, usodnega dne pa je bil s svojim popolnoma novim Porschejem – kupil ga je namreč le 9 dni prej - namenjen na dirko v Salinas južno od San Francisca. Očividci so sicer kasneje zatrjevali, da v času nesreče ni vozil prehitro, vendar časovnica njegovega potovanja kaže, da je razmeroma dolgo pot prevozil v dokaj kratkem času: v Bakersfieldu, okoli 200 km od kraja nesreče, ga je ob 15.30 ujel radar, nato pa se je še ustavil v okrepčevalnici. Vendar pa je preiskava pokazala, da je nesrečo povzročil voznik drugega vozila, ki je zaradi bleščanja zahajajočega sonca spregledal bližajoči se Deanov avto. Ford je tako Porscheju odvzel prednost, kar je privedlo do tragičnega trčenja.

Zaradi nesreče so se o Deanovem avtu pojavile govorice, da se ga drži prekletstvo. Po nesreči se je snel z vlečnega vozila in zdrobil noge mehaniku, ki je stal v bližini. Kasneje so ga prodali po delih, nenavadnih dogodkov pa je bilo še več: motor in menjalnik so vgradili v avtomobila, ki sta bila kasneje udeležena v nesrečah s smrtnim izidom, enako je bilo z gumami. Tovornjak, ki je vozil karoserijo, je zapeljal s ceste, voznik pa je v nesreči izgubil življenje. Ostanki avta so izginili s kraja nesreče in jih od takrat niso več videli.

Zgodba se je tragično nadaljevala tudi za ostale udeležence nesreče. Deanovega sopotnika Wüthericha je razjedala krivda, od česar si nikoli ni opomogel. V 1960-ih je dvakrat poskušal storiti samomor, leta 1967 pa je v neuspelem poskusu umora/samomora štirinajstkrat zabodel svojo ženo s kuhinjskim nožem, nato pa umrl v prometni nesreči povezani z alkoholom leta 1981, istega leta pa je povzročitelj Deanove nesreče Turnupseed umrl zaradi raka na pljučih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija