Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Varnost pešcev
Od kovinskih ploščic do črno-bele "Zebre"
Ob koncu meseca oktobra, ko v prometu posebno varnost posvečamo pešcem, bomo obeležili tudi 68-letnico »Zebre«.
Urša Prosenjak
3. oktober 2019 | 7:25:00

Prehod za pešce, ki mu zaradi značilnega videza pogosto rečemo kar zebra, poznamo v takšni obliki šele manj kot 70 let. Čeprav so arheologi odkrili prva zaznamovana mesta za varno prečkanje ceste že v antičnem obdobju, pa se je potreba po sistemski ureditvi pojavila šele z razmahom motoriziranega prometa. Vseeno so od prve smrne žrtve med pešci v ZDA minila kar tri desetletja do sodobnih poskusov omogočiti pešcem varno prečkanje ceste.

Prva zebra, kot jo poznamo še danes, se je pojavila leta 1951 v mestu Slough v Angliji. Bele črte, narisane pravokotno na cestišče, so se kmalu prijele in njihova uporaba se je razširila po državi in preostali Evropi. Zebra je pomenila pomemben napredek v izboljšanju prometne varnosti, čeprav ni bila niti prvi niti zadnji izum v pomoč pešcem za varnejše prečkanje cestišča.

Prvi poskusi nadzora prometa, da bi lahko pešci varno prečkali cesto, so se v ZDA pojavili že v 1930-ih, kar je več kot tri desetletja po prvi smrtni žrtvi med pešci leta 1899. V istem obdobju so začeli poudarjati varnost pešcev tudi v Angliji.

Prvi poskusi ureditve varnega območja za pešce so se močno razlikovali od zebre. Prehode za pešce so namesto belih črt označevale kovinske ploščice. Težava teh prvih prehodov je bila v tem, da so jih sicer pešci zlahka opazili, vozniki pa ne, zato so jih pogosto zagledali šele, ko je bilo že prepozno, da bi lahko ustavili. Kmalu je bilo jasno, da so nujni vidnejši prehodi za pešce.

Po drugi svetovni vojni se je promet močno povečal, vse več je bilo motornih vozil. V poznih 1940-ih so tako preizkušali različne talne oznake na številnih lokacijah po Veliki Britaniji. Izmed vseh možnosti se je za najučinkovitejšega izkazal črno-bel črtast vzorec, ki ga poznamo še danes. Vozniki so črte videli že od daleč in s tem dobili možnosti pravočasnega zaviranja, zaradi progastega ozadja pa so bili vidnejši tudi pešci na njem.

Prvo zebro so tako narisali 31. oktobra 1951 v kraju Slough. Britansko ministrstvo za promet je med možnimi oznakami pretehtalo tudi kombinacijo modre in rumene ter rdeče in bele, vendar so strokovnjaki ugotovili, da črno-bela kombinacija najbolj prispeva k vidljivosti pešce. Zaradi podobnosti s progasto živaljo ji je tak vzdevek nadel član parlamenta in kasnejši premier Jim Callahan, kot zebro pa poznamo talne oznake prehoda za pešce še danes. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija