Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Makadam impregnirali z dioksinom
Človeška neumnost in pohlep ne poznata meja – na današnji dan pred 37 leti se je začela evakuacija mesteca Times Beach, samo zaradi tega, ker so neasfaltirane ceste impregnirali z najhujšim strupom, kar ga je izdelal človek.
Artur Švarc
23. december 2019 | 7:33:00

Zgodba se začne že desetletje prej. Leta 1972 mestece ob Route 66 v zvezni državi Missouri ni imelo dovolj denarja za asfaltiranje makadamskih cest, zato so sklenili dogovor s šefom lokalnega odpada Russellom Blissom, da bo 40 kilometrov makadama prepojil z rabljenim motornim oljem po ceni 6 centov za galono in s tem spojil prah s podlago. Russell Bliss je bil prepričan, da njegova rešitev deluje, saj jo je uporabil že pri bližnjih hlevih in okoli svojega doma.

Blissova matematika je bila silno enostavna – ni uporabil samo olja, pač pa je eno cisterno motornega olja zmešal s šestimi cisternami odpadnih tekočin iz kemične tovarne, ki mu je za to tudi plačevala. Ta kemična tovarna NEPACCO je med vojno v Vietnamu izdelovala zloglasni Agent Orange, ekstremno rakotvorni pesticid. Pozneje se je pokazalo, da so tudi v teh odpadkih, ki so jih dobavljali Blissu, zmešali heksaklorofin, prepojen z dioksinom, ki velja za najbolj rakotvorno stvar, ki jo je kdaj izdelal človek. V štirih letih je Bliss po cestah mesteca razlil več kot pol milijona olja, pomešanega z dioksinom.

Prve žrtve niso izostale. V hlevih, kjer je Bliss poškropil okolico, je že 1971 umrlo kar 62 konjev. Bliss je trdil, da je uporabil le motorno olje, a ameriška Agencija za zaščito okolja je 1979 v neodvisni preiskavi odkrila, da se kemična tovarna na nedovoljen način znebi tudi dioksina. Istega leta je EPA začela analizirati ceste v Times Beachu in odkrila dioksin. 1982 so v agenciji objavili, da so vrednosti dioksina v Times Beachu daleč nad dovoljeno mejo. Mesto je zajela panika in o katastrofi so pisali vsi ameriški mediji. Predsednik Reagan je formiral posebne sile, vlada pa je v naslednjih treh letih odkupila vse hiše v mestu razen ene in izselila vse prebivalce. Nazadnje so 1996 in 1997 odkopali in sežgali tudi 240 tisoč ton strupene zemlje. Celotno čiščenje je EPA stalo 250 milijonov dolarjev.

Vse odgovorne, vključno z NEPACCO-m in Blissom, je zadelo kakih 14 tisoč tožb bivših stanovalcev

Neumnost v Times Beachu velja za eno 15 največjih ekoloških katastrof človeštva. Kraj, kjer je nekoč stalo mesto, je danes skoraj v celoti prekrilo rastje, na delu pa je postavljen Route 66 State Park. Times Beach so ustanovili 1925, samo 60 let pozneje pa je odšel v zgodovino kot opomin človeški neumnosti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Dolgoročno so po neumnosti naredili celo dobro, saj bo ostala narava nepozidana.
23.12.2019 8:48:49

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija