Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Začetek največjega rallyja na svetu
Na današnji dan se je začel prvi rally Pariz - Dakar, spektakel, ki se ga je skozi leta prijel vzdevek "največji rally na svetu".
Urša Prosenjak
26. december 2019 | 16:09:00

182 vozil, od tega 80 avtomobilov, 90 motornih koles in 12 tovornjakov, se je 26. decembra zbralo v Parizu in se odpravilo na 10.000 km dolgo pot v neznano, s ciljem v senegalski prestolnici. Po skoraj treh tednih 14. januarja 1979 na cilju v kategoriji motornih koles slavil Cyril Neveu z Yamaho, v kategoriji avtomobilov pa Alain Génestier z Range Roverjem. Neveu sicer ni zmagal v nobeni izmed posameznih etap, je pa povedel v šesti etapi, ko je favorit Patrick Schaal padel in si zlomil mezinec.

Rally Pariz – Dakar je do leta 2007 potekal sicer po različnih trasah, vendar še vedno med Francijo in afriškimi državami, leta 2008 pa so tradicijo prekinili nemiri v tem delu sveta. Dirko so za to leto odpovedali, leto kasneje pa se je preselila v južno Ameriko, kjer poteka vse od takrat, vendar je ohranila izvorno ime.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija