Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Filmska zvezda, ki je iznašla smernik in zavorno luč
Pred 81 leti je umrla igralka v nemih filmih, Florence Lawrence, ki velja za prvo pravo filmsko zvezdo, Dekle tisočerih obrazov.
Artur Švarc
28. december 2019 | 7:29:00

Nastopila je več kot 300 filmih za različne studie in bila tudi prva igralka, katere ime so oglaševali pri promociji filma in studia. Pred tem so se igralci v filmih izogibali navedbi imena, saj so se bali, da bodo izgubili angažmaje na odrskih deskah, če bodo producenti izvedeli, da se ukvarjajo z ničvrednim svetom filma. Drugi razlog je bil, da niti producenti filmov niso želeli izpostavljati imen in s tem ustvarjati položaja, ko bi igralci zahtevali več denarja od drugih. Lawrencova je vrhunec svoje slave doživela v drugem desetletju 20. stoletja.

Ampak hkrati je bili tudi Florence Lawrence tudi izumiteljica v avtomobilskem svetu. Zasnovala je mehanski smernik in prvo mehansko zavorno »luč«. Na žalost teh iznajdb ni patentirala in od tega ni imela nobene koristi.

Lawrenceowa se je rodila 1886 v Ontariu v Kanadi. Njena kariera je šla strmo navzdol, prav tako zdravje. 28. decembra je stara 52 let zaužila strup in umrla.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija