Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Pred desetimi leti zadnjič na papirju
Danes mineva 10 let od legendarne zadnje številke Avtomanije na papirju.
Artur Švarc
5. januar 2020 | 6:57:00

Avtomanija Black Edition, prva številka 6. letnika, je ne samo, da je zaznamovala konec nekega obdobja, pač pa je bila tudi prva revija, narejena v negativu na črnem ozadju. Zaradi nje so nas tiste dni pošteno prekinjali v tiskarni na Setu, ker smo porabili cel sod črne barve.

Ampak pojdimo po vrsti. Vse od začetkov Avtomanije (in pred tem F1-magazina) smo orali ledino. Prvi smo pri fotografiranju pri nas uporabljali digitalni fotoaparat, posneli prve videoteste in bili ob prelomu tisočletja prva spletna stran pri nas, ki je šla tudi na papir. Najprej kot strani Ekipe, potem kot 16-stranska priloga Ekipe, tam nekje proti koncu leta 2005 pa je Avtomanija postala prvi in do zdaj edini slovenski avtomobilistični tednik. Natančneje smo kot tednik za 130 tolarjev prvič izšli v torek, 21. marca 2006.

Ekipa zanesenjakov v najboljših letih je tedensko pripravljala 32-stransko revijo z avtomobilizmom, motociklizmom, formulo 1, rallyjem in ostalimi dirkaškimi športi. In to še danes na zelo nenavaden način, saj je vsak od novinarjev urednikov svoj sklop pripravil doma in smo vsak iz svoje sobe le še poslali PDF v tiskarno, ves proces pa vodili prek lastnega uredniškega sistema Big Mama, katerega koncept smo uporabili še v nekaterih drugih projektih in ga pozneje celo razvili za takrat našega založnika.

Založnik revije je bil tiste čase Salomon, kjer nekako niso znali izkoristiti potenciala, zato smo bili odvisni bolj kot ne od lastne iznajdljivosti. Proti koncu leta 2009 je postalo jasno, da za papirnato obliko v času vsesplošne prevlade interneta porabimo preveč resursov in smo se odločili, da se raje posvetimo nadaljnjemu delu na internetu, ki je bil naš prvi medij in je to še danes. Deset let nazaj smo bili prepričani, da so papirju, sploh kar se tiče specializiranih revij, ure štete in imeli smo prav. Slovenski trg je pač zelo specifičen in relativen. 

Smo pa v zadnji številki omenili vse novosti 2010, potrdili vrnitev Schumacherja v F1 k Mercedesu in pravzaprav nikjer niti omenili, da odhajamo. Nikoli nismo in ne bomo. Smo pa namignili slovo papirja na naslovki s hitrostjo na merilniku.

Kar pa seveda ne pomeni, da ne fevdujemo na internetu. Avtomanija bo letos stara 21 let, F1 del že 22. Če nas sprašujete, ali še kdaj razmišljamo o tiskanju revije, pa je odgovor jasen – ne! Morda pa ob 30-letnici vendarle izdamo kaj posebnega, recimo kar knjigo o eni najstarejših spletnih strani pri nas.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
mmneo
Čestitke! Super ste!
5.1.2020 13:37:09
alfafil
Preskok na internet je vsekakor bila prava poteza in v pravem trenutku. Čestitke.
5.1.2020 15:43:28
aichi
Preskok? SAj nikol nismo šli z interneta, sam papir smo ugasnili
5.1.2020 15:53:09
RUNC
@Aichi; Koliko se pa imeli največjo tedensko naklado tiskane Avtomanije in koliko je bilo kaj naročnikov, ki so dobili izdajo na dom?
5.1.2020 19:11:13
alfafil
Te pa tak. Saj se razumeva.
5.1.2020 20:25:15
neocheck
@aichi tudi moja prva in edina reportaža je v eni ediciji - Internautica (pa še zlektoriral si mi jo )
6.1.2020 13:20:34

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija