Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Ukrepi za izboljšanje prometne varnosti v medvojni Britaniji
Pred 80 leti so britanske oblasti uvedle nekaj ukrepov za preprečevanje nesreč v času zatemnitve zaradi druge svetovne vojne.
Artur Švarc
22. januar 2020 | 7:27:00

Otok je bil že nekaj mesecev v vojni z nacistično Nemčijo in eden od preventivnih ukrepov je bila tudi zatemnitev mest. Zaradi tega so na današnji dan uvedli tudi posebne zatemnilnike za žaromete, ki so svetili v tla in tudi omejitev 20 milj na uro (32 km/h) v urbanih središčih.

Zaradi zatemnitev je od začetka vojne umrlo precej pešcev. Posledično so v belo obarvali tudi robnike, natančneje vsaki drugi robnik, vhode v zaklonišča in podzemno železnico v Londonu. Tudi z novo omejitvijo hitrosti so bile prometne nesreče še vedno pogoste. Nekdo je zato svoj avto prebarval belo in ugotovil, da ga ostali vozniki precej bolje opazijo in se ga izogibajo. Kmet iz Essexa je celo na svoje krave in ovce narisal bele črte, da jih ne bi povozili. Promet so nadzirali policijski duhovi – kape in telovnike so imeli obarvane v luminiscentno barvo, luči na semaforjih pa so prelepili, da so bile rdeča, rumena in zelena vidne le skozi majhen križec.

V tem obdobju pa je zacvetel tudi posel s sprehajalnimi palicami, svetilkami in baterijami, saj niti trčenja med samimi pešci niso bila redka.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija