Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Izvor imena Mitsubishi
Na današnji dan pred leta 1885 je v Tokiju umrl Jataro Ivasaki, ustanovitelj Mitsubishija.
Artur Švarc
10. februar 2020 | 22:48:54

Ime Mitsubishi je sestavljeno iz dveh besed in sicer »micu« (mitsu), kar pomeni tri in hiši (hishi), ime za kitajski vodni kostanj. Ta v japonskem jeziku pogosto pomeni tudi oznako za romb ali diamantni lik, ime pa dobesedno »trije diamanti«.

Logotip izhaja iz grba Ivasakijeve rodbine, kjer so uporabljali »hiši« in grb treh hrastovih listov družine Jamanouči, ki so vodili klan Tosa, ta pa je vladal delu otoka Šikoku, kjer se je rodil Ivasaki.

Logo je tako kombinacija treh hrastovih listov, ki so jih nadomestili diamanti iz grba Ivasakijeve družine. Jataro Ivasaki je Mitsubishi ustanovil kot ladjarsko podjetje 1870.

1874 in 1875 je Ivasaki od japonske vlade dobil pogodbo za prevoz japonske vojske in materiala. Japonska vlada je 1874 naročila številne ladje za japonsko ekspedicijo na Tajvan proti domačinom na juguvzhodu Tajvana, ladje pa so po koncu vojaškega posega 1875 ostale Ivasakiju.

S tem je nastala tesna vez med Mitsubishijem in japonsko vlado, posledično pa je podjetje dobilo vse pomembnejše vojaške posle in je prepeljalo tudi enote za zadušitev upora v Sacumi na južnem otoku Kjušu leta 1877. Upor nezadovoljnih samurajev je trajal od januarja do jeseni 1877 in se je končal s koncem dobe samurajev, dogajanje pa je podlaga tudi za film Poslednji samuraj.

Ivasaki je dobro izkoristil povezavo z vlado in prihodke investiral v rudnike, ladjedelnice in bančništvo. 1884 je kupil ladjedelnico v Nagasakiju, Mitsubishi pa je tako postal eden največjih graditeljev ladij na Japonskem. Vlaganja v papirno industrijo, jeklarstvo, električno infrastrukturo, nafto in nepremičnine so konglomerat postavili med najpomembnejše akterje industrijske revolucije Japonske. 1921 je Mitsubishi začel proizvajati tudi letala, od 1970 pa obstaja tudi Mitsubishi Motors, šesti največji japonski proizvajalec avtomobilov in član naveze Renault-Nissan-Mitsubishi.

Mitsubishi je avtomobile pred tem proizvajal kot del Mitsubishi Heavy Industries, prve avtomobile pa so naredili kot del ladjedelniške divizije že 1917.

Mitsubishi Chemical je največje japonsko kemično podjetje, koncern pa ima v lasti tudi nekaj jedrskih elektrarn. Pod okriljem Mitsubishija je tudi Nikon, znan predvsem po fotografski opremi.

Jataro Ivasaki je umrl 7. februarja 1885 zaradi raka na želodcu, na čelu Mitsubishija ga je nasledil najprej njegov brat Janosuke, pozneje pa sin Hisaja Ivasaki.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija