Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Rolls Royce
Poklon prepovedani ljubezni
Eden izmed razpoznavnih znakov Rolls Royca je maskota »Spirit of Ectasy«. Kip ženske, ki nosi tudi imena Emily, Silver Lady in Flying Lady pa ni le naključna skulptura, pač pa pripoveduje zgodbo o prepovedani ljubezni.
Urša Prosenjak
4. februar 2020 | 8:21:00

Skulpturo je leta 1911 oblikoval angleški kipar Charles Robinson Sykes, model zanjo pa je bila Eleanor Velasco Thornton. Leta 1902 se je vanjo zaljubil John Edward Scott Montagu, začetnik avtomobilskega gibanja, ustanovitelj znamke Rolls Royce in urednik revije Car Illustrated. Eleanor je bila njegova tajnica. Čeprav mu je ljubezen vračala, je moralo njuno razmerje ostati skrito, zanj so vedeli le najbližji prijatelji. Montagu je bil plemiškega rodu, Eleanor pa je bila revna pripadnica nižjega družbenega sloja. Dodatna ovira njuni ljubezni  je bilo še dejstvo, da je bil John od leta 1889 poročen z Lady Cecil Victorio Constance Kerr.

Njuna razmerje se je tragično končalo 30. decembra 1915, ko je Eleanor umrla v napadu podmornice na ladjo SS Persia južno od Krete. Z njo je bil tudi John Edward Scott Montagu, ki pa je tragični dogodek preživel. Poklon njuni ljubezni je še danes ovekovečen na pokrovu motorja Rolls Royceovih avtomobilov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Lepotica...
18.2.2020 12:15:12
alfafil
Italijanska klasika, avto z dušo.
18.2.2020 20:05:48

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija