Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
BMW je pred 22 leti kupil Rolls-Royce
Bavarski proizvajalec je točno pred 22 leti za 570 milijonov dolarjev kupil slovito angleško znamko.
Artur Švarc
30. marec 2020 | 6:53:00

1998 se je je Vickers odločil znebiti Rolls-Royce Motors. Najbolj verjetni kupec je bil prav BMW, ki je že dobavljal motorje in nekatere komponente za RR-e in Bentleye, a BMW-jeva ponudba 340 milijonov funtov je bila nižja od Volkswagnovih 430 milijonov in posel je dobil Wolfsberg.

 

V papirjih matične tovarne pa je pisalo, da bo del firme, Rolls-Royce plc, ki izdeluje letalske motorje, zadržal pravico do imena in logotipa, če bo avtomobilska divizija prodana. Rolls-Royce plc se je odločil, da bo licenco prodal BMW-ju, s katerim je že sodeloval in ne Volkswagnu. VW je že kupil pravice do oblike maske in sloviti Spirit of Ecstasy, ni pa imel imena. BMW pa je kupil tisto, kar je ostalo, pravico do imena Rolls-Royce in logotipa, za kar so Bavarci odšteli 40 milijonov funtov.

Pri Volkswagnu so povedali, da so tako ali tako želeli le Bentleya, zato sta se nemška velikana dogovorila. Od 1998 do 2002 je BMW še naprej dobavljal motorje za avtomobile in dovolil rabo imena Rolls-Royce, dogovor, ki se je iztekel 1. januarja 2003. Od takrat naprej sta šli znamki vsaka svojo pot – BMW je edini lahko uporabljal ime Rolls-Royce, VW-jeva 1998 kupljena tovarna pa je poslej izdelovala le še Bentleye.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija