Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Začetek avtomobilskega leva
Armand Peugeot je 2. aprila 1896 ustanovil svoje podjetje, namenjeno proizvodnji avtomobilov.
Artur Švarc
2. april 2020 | 7:27:00

Družina Peugeot je že pred tem uspešno delovala v industrijskem svetu, Armand pa je zgradil tovarno v Audincourtu, namenjeno izdelavi novemu trendu tistega časa, avtomobilom z motorjem z notranjim izgorevanjem. Podjetje se je imenovalo Societe Anonyme des Automobiles Peugeot.

Do 1899 je Peugeot prodal 300 avtomobilov letno, kar je ob dejstvu, da se je celo leto v Franciji prodalo 1200 avtomobilov, predstavljalo lep tržni delež. 1903 so v proizvodnjo dodali še motocikle, 1913 pa je Jules Goux dobil 500 milj Indianapolisa.

Ko se je začela prva sevtovna vojna, se je Peugeot tako kot vsi drugi, posvetil izdelavi orožja in vojaških vozil. Med vojno avtomobili niso več luksuzna dobrina, ampak nuja. 1929 je Peugeot predstavil model z oznako 201, tromestna številka z ničlo na sredini pa je v veljavi še danes. Druga svetovna vojna je bila do Peugeota manj prizanesljiva – pod nemško okupacijo so morali izdelovati opremo za Wermacht. Posledično so tovarne zavezniki praktično uničili in Peugeot se je na noge postavil šele 1948. Deset let pozneje so začeli izvažati na ameriški trg.

Da bi povečali svoj tržni delež, so 1974 kupili 30 % Citroena in v dveh letih opravili prevzem. Od takrat naprej se je podjetje imenovalo PSA (Peugeot Societe Anonyme). 1978 so prevzeli evropski del Chryslerja, kar je bila napaka, saj so dobili bolj kot ne tovarne z izrabljenimi deli. Chryslerjeve modele so izdelovali pod oznako Talbot. Ko je prodaja padla, je Peugeot ugasnil modele razen Arizone, ki je postala 309. Peugeot je v devetdesetih izplaval iz svojih težav in je v zadnjih dveh letih pod svoje okrilje prevzel nemškega Opla, dogaja pa se tudi združitev s FCA.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija