Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
80 let prvega avtomobilskega koncepta
Buick Y-Job je imel ideje daleč pred svojim časom in uradno velja za prvi koncept.
Artur Švarc
5. april 2020 | 6:36:00

Koncepti niso nekaj, kar spremlja avtomobilizem od začetka. Prvega pol stoletja so avto zasnovali in ga začeli izdelovat. Do 1940, ko je Buick uradno predstavil medijem prvi koncept v avtomobilski industriji, Y-Job. Idejo je zasnoval oblikovalec Harley J. Earl in Y-Job, ki so ga sestavili že konec 1938, je imel nekaj zares predčasnih zamisli. Luči so se skrivale za pokrovom in se odpirale električno, avto je imel električni pomik stekel, značka na motornem pokrovu je bila videti kot namerilnik lovskega letala, ob običajnih odbijačih je imel zaščito tudi na stranicah, vrhunec pa so bile potopne kljuke. Nekaj oblikovnih detajlov se je potem pojavilo na Buickih v petdesetih, maska s »slapom« pa Buicke krasi še danes.

Koncept je Harley Earl dejansko vozil sam kar nekaj let, dokler ga ni 1951 zamenjal z novejšim. Potem je bil v šestdesetih obnovljen in razstavljen v Muzeju Henryja Forda, 1993 pa so ga vrnili GM-ovemu oblikovalskemu centru.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija