Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Prvi Cannonball Run
Znamenita ilegalna dirka v ZDA z ene obale na drugo se je prvič začela na današnji dan 1971.
Artur Švarc
3. maj 2020 | 13:52:00

Ideja se je porodila v glavah novinarja in dirkača, Brocka Yatesa in urednika revije Car & Driver, Steva Smitha. V osnovi ni šlo za pravi dirkaški dogodek, pač pa za je bil Cannonball Baker kot se je sprva uradno imenoval, mišljen kot hvalnica ameriškemu avtocestnemu sistemu in hkrati kot protest vedno bolj strogim prometnim pravilom in omejitvam, ki so se začela uvajati konec šestdesetih.

Pot sta opravila v Dodgeovem kombuju z imenom Moon Trash II s številnimi drugimi sodelujočimi, dirka pa je bila ponovljena še štirikrat, novembra isto in prihodnje leto, 23. aprila 1975 in 1. aprila 1979.

23. aprila 1975 sta Jack May in Rick Cline s Ferrarijem Dino iz delavnice Red Ball v New Yorku do obale v Venice Beachu v Kaliforniji potrebovala 35 ur in 53 minut s povprečno hitrostjo 134 km/h.

Najbolj legendarna je izjava ameriške dirkaške legende, Dana Gurneya, ki je 1967 zmagal na 24 ur Le Mansa. Na drugi izvedbi dirke 1971 je s Ferrarijem Daytono na cilj pridrvel kot prvi in izjavil: »Nikoli nisem vozil hitreje kot 280 km/h.« S sovoznikom Brockom Yatesom sta za 4608 kilometrov dolgo pot potrebovala 35 ur in 54 minut in pri tem dobila eno kazen. Vozila bi še hitreje, a sta čez Skalnato gorovje naletela na sneg.

Uradni rekord Cannonballa je 32 ur in 51 minut, ki sta ga na zadnji izvedbi z Jaguarjem XJS postavila Dave Heinz in Dave Yarborough. Na poznejših neuradnih vožnjah od obale do obale je bil najhitrejši čas od New Yorka do Los Angelesa dosežen 2007 in znaša 31 ur in 4 minute. Po 1979 je Car & Driver organiziral uradni dogodek, ki pa ni bil dirkaške narave, One Lap of America. Vseeno pa to ni spremenilo dejstva, da se Cannonball brez uradne privolitve avtorjev, uporablja še danes, tudi v Evropi in Avstraliji.

Prav letos pomladi naj bi v ZDA z Audijem A8 čas spustili na 26 in 38 minut, lani novembra pa so »uradno« izmerili čas z Mercedesom E 63 AMG na 27 ur in 25 minut. 1976 so posneli tudi film Cannonball z Davidom Carradineom v glavni vlogi, 1981 pa The Cannonball Run z Burtom reynoldsom, Rogerjem Moorom in zadnjič na platnu tudi z Deanom Martinom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija