Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kitajska cesta v nebesa
Na severozahodu kitajske province Hunan leži ena najbolj nenavadnih cest na svetu. V gorah Tianmena, natančneje narodnega parka, se vije 11-kilometrska cesta.
Artur Švarc
8. november 2018 | 0:14:50

Tianmen Shan se začne na 200 metrih nadmorske višine in se v teh 11 kilometrih vzpne vse do 1300 metrov nad morjem. Cesto so Kitajci po osmih letih dokončali leta 2006. Cesta do nebeških vrat ima 99 ovinkov, ki po kitajski mitologiji simbolizira devet prostorov v nebesih. Na vrhu je do nebeških vrat še 999 stopnic. Sama nebeška vrata so v bistvu naravni lok, za katere so domačini od nekdaj verjeli, da spajajo zemljo in nebesa.

Nenavadni so že pogoji na tej cesti. Zaradi višine in odprtosti tu sonce vzide 30 minut prej in zaide tričetrt ure pozneje kot v mestu Zhangjiajie, ki leži ob vznožju. Tudi temperatura je tu kakih 10 stopinj nižja kot v dolini. Cesta spominja na kačo, ki se ovija čez pogorje in ponuja fantastične razglede, za katere pa voznik nima časa, saj je ena sama neprevidnost dovolj, da odleti po pobočju navzdol in spotoma še uspe poklicati, da ga ne bo domov na večerjo. Šalo na stran, konfiguracija ovinkov ni namenjena tistim s slabim srcem, še bolj naporna je v dežju. Za tiste, ki takih cest ne marajo, je na voljo za pot proti vrhu tudi gondola.

Pri Red Bullu so pred nekaj leti izvedli celo drift proti vrhu in poskrbeli za spektakularne posnetke.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
GTI
In potem prideš na vrh in ugotoviš, da je parkirišče polno.
8.11.2018 10:46:11
Dynisco
Ja GTI pa da še nimaš kje obrnit ...
10.11.2018 17:50:28

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija