Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Fairy Meadows Road
Smrtonosni pravljični travniki
Ob vznožju devete najvišje gore na svetu, Nanga Parbata, leži pravljična pokrajina, nad njo pa se vije ena najbolj nevarnih cest na svetu.
Artur Švarc
6. april 2019 | 11:14:00

Fairy Meadows ali pravljični travniki je tuj izraz, ki so ga nekoč najprej zapisali nemški plezalci, domačini pa temu delu pravijo kar Jut. A prav čez tukajšnje vršace se vije tudi 16,2 kilometra dolga cesta v regiji Gilgit-Baltistan, ki se začne ob koncu Karakoramske ceste, ki vodi v ta pakistanski del Himalaje in pelje na 3300 metrov nadmorske višine do vasi Tato.

Cesto so v skale vklesali pred več stoletji kar domačini in ni vzdrževana in nima ograj. Večina je široka za en avto z nekaj izogibališči, pod njo so več stometrski prepadi, v katerih je končalo že mnogo neprevidnih voznikov. A vsi, ki želijo na Nanga Parbat, morajo po tej poti. Večji del ceste je prevozen z manjšimi terenci in tovornjaki, zadnji del pa je tako ozek, da se da po njej priti le s kolesom ali peš.

Cesta je pozimi zaprta, odprta je le v poletnih mesecih, pa še takrat jo občasno zaprejo, če jo zasujejo plazovi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Alfafil
Fascinantno in strašljivo, ob enem. Moja hčera obiskuje podobne kraje.
7.4.2019 23:12:46

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija