Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   120 let Opla
Kakšno zvezo ima Chio čips z znamko Opel?
Opel v tem času v prodajnem smislu praznuje 120 let obstoja, kjer kupcem ponujajo posebno serijo vozil, a bolj kot to, so zanimiva nekatera manj znana dejstva, ki segajo globoko v zgodovino te znamke.
Artur Švarc
28. maj 2019 | 6:42:00

Na kratko velja opisati začetke udejstvovanja z avtomobilizmom. Zgodba Opla je postavljena v sredino 19.stoletja, ko se 25-letni Adam Opel, sicer metalurg po poklicu, odloči, da bo izdeloval šivalne stroje, nekaj let za tem je k ponudbi dodal še parne stroje in kolesa. In v poslu uspel. Po njegovi smrti, leta 1895, je njegovo poslanstvo v roke vzela žena Sophie in s pomočjo sinov potegnila nekaj pametnih poslovnih potez. Ena izmed teh je bil nakup tovarne motornih vozil Friedricha Lutzmanna in tako so spomladi leta 1899 v Rüsselsheimu izdelali prvi Oplov avto. Imenoval se je Opel Patentmotorwagen System Lutzmann (patentirani avtomobil z motornim pogonom). Za takratne razmere so izdelali kar 65 primerkov vozil, danes po 120 letih aktivnega udejstvovanja v avtomobilizmu so jih našteli že več kot 70 milijonov.

Znamka Opel je v svoji dolgi in viharni zgodovini na trg poslala številne legendarne avtomobile. Omeniti velja Kadett, Rekorda, Manto, Calibro, Corso, Vectro, češnja na vrhu torte pa je bil športnik GT. Nekaj takih je še vedno živih in jih tu in tam srečujemo na cestah. Nemška znamka, ki je bila vmes nekaj časa pod ameriškimi lastniki, zdaj pa poslovno pot nadaljuje pod okriljem francoskega PSA, zagotovo ne bo pozabljena med avtomobilskimi navdušenci, saj so sedemdeseta, osemdeseta in devetdeseta leta njihova najbolj nora leta, ko so na trg pošiljali zelo zanimive in za tisti čas zelo priljubljene avtomobile, prepletene s številnimi zgodbami. 

Zato ne moremo mimo dejstva, kaj je pravzaprav včasih veljalo, da si postal pravi Oplov oboževalec. Da bi bil Oplov navdušenec že od rojstva, potem bi moral biti spočet na zadnji klopi Opla Rekord karavana, v kolikor pa bi nekdo zdaj želel pridobiti nekakšen navidezni status oboževalca, pa bi moral storiti vsaj eno od naštetih stvari:

- obiskati razstavo starodobnih vozil 

- enkrat prižgati žaromete v Opel GT-ju

- pojesti kosilo v restavraciji F40 Las Brisas v Russelsheimu

- obiskati Oplov živalski vrt v Kronbergu

- pogledati film Manta, Manta 

- voziti Oplov model z matričnimi LED žarometi

Eno izmed nujnih opravil, da postaneš Oplov oboževalec, je tudi prehranjevanje s čipsom Chio. Morda še najbolj nenavadno dejstvo, a blagovna znamka je precej povezana z Oplom. Beseda Chio je sestavljena iz začetnic imel družinskih članov Opel (Carlo, Heinz in Irmgard von Opel). Blagovno znamko Chio je leta 1968 ustvaril prav Carlo von Opel, sin vnukinje ustanovitelja Adama Opla.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija