Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Navigacija
Zaradi navigacije povzročil smrtno prometno nesrečo
V ZDA se je voznik znašel na napačni strani avtoceste, ker ga je, kot je sam povedal, tja napotila aplikacija z navigacijo. Posledice so bile tragične.
Urša Prosenjak
31. januar 2020 | 7:40:00

Voznik poltovornjaka Chevy Silverado je med vožnjo sledil napotkom Googlove mobilne aplikacije Waze, ta pa ga je na razcepu usmerila levo na vozni pas, namenjen vožnji v nasprotno smer, kot je dejansko vozil, kar je imelo usodne posledice. Vožnja v napačno smer je botrovala nesreči, v kateri je umrl 30-letni voznik Honde Civic, ki je pravilno pripeljal po svojem voznem pasu.

Preiskava je razkrila še več nepravilnosti. Voznik poltovornjaka je vozil z neveljavnim dovoljenjem, zato mu je policija izrekla globo tudi za ta prekršek. Sicer je bil kaznovan še zaradi malomarne vožnje in vožnje v napačno smer.

Waze za zdaj še ni komentiral dogodka, saj preiskava še poteka, vendar trdijo, da aplikacija zagotavlja natančna navodila voznikom. Podjetje, ki je v lasti Googla, je še predložilo posnetke zaslona, ki naj bi prikazali, da Waze voznikov v spornem razcepu ne usmerja levo, kot trdi povzročitelj nesreče. V podkrepitev so dodali še posnetke zaslona aplikacije Google Street View, ki razkrivajo prometne znake na lokaciji, ki voznike usmerjajo desno.

Napačna navodila za Waze sicer niso novost, vendar običajno voznikov ne usmerjajo na napačno stran avtoceste. Jih pa pogosto usmerijo na napačno destinacijo, kar je bridko izkusila skupina nesrečnih voznikov, ki so iskali casino v Atlantic Cityju, Waze pa jih je usmeril v naravni rezervat 112 kilometrov severno od njihovega načrtovanega cilja. Nekateri vozniki so obtičali na kolovozih in morali naposled poklicati vlečno službo, ki je zato morala v petih dneh iz zagate rešiti kar 10 avtov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija