Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Samooskrbna mikro hišica Ecocapsule
Tradicionalni avtodomi so še vedno zelo priljubljeni, toda vse več popotnikov se preusmerja k mikro domovom. Njihov namen je nadomestiti običajne nepremične domove, pri tem pa obljubljajo samooskrbnost in manjši ogljični odtis.
Urša Prosenjak
11. marec 2020 | 8:35:00

Eden izmed mikrodomov je Ecocapsule, stvaritev poljskega podjetja Nice & Wise, samooskrbna mobilna hišica jajčaste oblike, ki ponuja razkošje hotelske sobe z minimalnim ogljičnim odtisom.

Idejo je ustanoviteljica podjetja Sona Pohlova predstavila že leta 2014 na lokalnem oblikovalskem natečaju. Sicer ni zmagala, vendar je zamisel vzbudila toliko zanimanja, da se je odločila zbrati sredstva za dokončanje projekta in tako je nastal prototip Ecocapsule.

Od takrat so izdelali omejeno serijo 50 primerkov mikro hišice za naročnike po vsem svetu, nekaj hišic pa je še na voljo. Pohlova upa, da jim bo uspelo zagotoviti več milijonsko investicijo, ki bi omogočila množično proizvodnjo bivalne enote, kar bi hišico tudi pocenilo.

Zanimanja za Ecocapsule je veliko, kljub visoki ceni 80 tisoč evrov. Zaradi edinstvene oblike se zanjo zanimajo tako posamezniki kot tudi ponudniki turističnih storitev. Kupce privlači tudi dejstvo, da je bivalna enota povsem samooskrbna.

Kapsula uporablja sončno in vetrno energijo, zaradi česar je primerna za vsa podnebja. Na strehi ima sončne celice in vetrnico, ki se lahko zloži, da ne ovira transporta. Če ni na voljo niti vetra niti sonca, je v bivalni enoti baterija, ki zagotavlja elektriko za štiri dni, kar je dovolj za selitev na drugo lokacijo.

Čeprav je hišica zelo majhna, lahko v njej udobno bivata dva odrasla, ki bosta uživala vso udobje hotelske sobe, zagotavljajo oblikovalci. V notranjosti je zložljiva dvojna postelja, površina za delo, kuhinjica ter kopalnica s straniščem in prho. Jajčasta oblika omogoča enoti zbiranje deževnice v lasten zbiralnik, kjer se nato filtrira in se lahko uporabi za kakršenkoli namen.

Oblika tudi preprečuje izgubo toplote, enostavno pa jo je tudi prevažati. Svojih koles nima, zato jo mora na novo lokacijo vozilo s prikolico.

Cena 80 tisoč evrov se bo po zagotovilih Nice & Wise znižala, ko se bo začela množična proizvodnja, še vedno pa bo potrebno vplačati okoli 2200 evrov pologa ob naročilu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Ne vidim smisla po nakupu tega jajca. Če daš to nekam v hribe in potem okoli skačejo kravice, ki so najbolj krive za ogljični odtis...
11.3.2020 10:13:57
macolar
Ja, krave so krive....psihološka zanimivost da ljudje najdejo krivca v vsem, samo v sebi ne. Ljudje pravtako prdijo kot krave, ljudi je 8 milijard, ljudje vozijo avtomobile, grejejo domove, tu so še fabrike, predelava surovin, sežig odpadkov, požiganje za teraforming in itd., a raznorazni genialci trdijo da so krave problem. Krave so še najmanjša težava.
11.3.2020 20:52:29
aichi
macolar, ne govori na pamet, če nisi razgledan. Metan iz krav je 17x bolj invazivn do ozona kot CO2! Pred leti so v Zda v študiji dokazali, da samo vsi požrti cheeseburgerji nardijo več emisij kot vsi njihovi V6 in V8! Živinoreja je no1. planetarni proizvajalec toplogrednih plinov!
11.3.2020 21:09:01
macolar
Aichi, zdaj pa zračunaj koliko je avtomobilov, kosilnic, traktorjev, ladij, toplarn, termoelektrarn in itd. (skratka vseh strojev in naprav z notranjim izgorevanjem ki proizvajajo CO2 in seveda tudi toploto) in deli z 17, pa bo cifra verjetno še vedno megalomansko višja od krav. Sem očitno nerazgledan, ti pa ignorantski. PS: Zmanjšaš število ljudi, pa tudi krav ne rabiš toliko. Prištej veselo izsekavanje gozdov, ki so generatorji kisika čeprav ne največji ker največji so mikroorganizmi v morju. Glede na to da se ozon sintetizira pri udaru strel in glede na to da je neviht po celem svetu vedno več bi človek pričakoval po tvoji teoriji da bi se moralo postaviti ravnotežje. Metan ne poškoduje ozona, naredi ga dovzetnejšega za poškodbe CFCjev in podobnih človeško narejenih spojin (lej ga zlomek, si videl kje kravo v plašču ki meša CFC?), medtem ko sta CO2 in metan sama po sebi problematična, zato ker preprečujeta sončni toploti da bi zapustila zemljo - kot rastlinjak, ker se žarki konstantno odbijajo znotraj ozračja kot velika mikrovalovka. Res nisem najbolj brihten, je pa tale tema iz področja moje izobrazbe tako da naslednjič rajši brez direktne nesramnosti in nepotrebnega pametovanja. Pravtako je dejstvo da so korporacije sposobne vsako študijo in vsakega znanstvenika podkupit da potem trosijo rožice samo da posel lavfa. Imaš še tipično dobro staro komunistično ideologijo kjer nismo mi nikoli krivi, vedno je kriv nekdo drug. Zato so včasih v kraške jame zlivali mehčala in aldehide, zdaj se pa vsi praskajo po glavah zakaj je toliko rakavih obolenj par deset kilometrov nižje....če danes nehamo jest govedino in če danes usmrtimo vse krave, pa ne bomo popravili škode. To je dejstvo.
12.3.2020 18:54:28
klemens
macolar, seveda smo mi krivi tudi za krave, če bi bili vegetarijanci, bi jih bilo zelo malo vsekakor moramo tudi ljudje manj porabljati, ampak standard nam omogoča, da si lahko privoščimo in večina si privošči, nekateri še preko svojih zmožnosti s krediti itn. In ves svet bi rad bil bogat, da bi si lahko čim več privoščil. Vsi vemo kam to pelje. Koncerni bi pa čim več denarja, politiki tudi, zato pa takšne zakonodaje, da je potrebno vsakih let nekaj spremeniti, da morajo ljudje spet kaj novega kupit. Poznam en koncern in sem že 3 leta vnaprej vedel, kaj bo pisalo v EU standardu za tisto področje. In tako je bilo, kot je ta koncern rekel. Prvi korak, pri tej hišici zgoraj, da je ne potrebujemo in ko gremo peš v hribe prespimo v koči ali bivaku. Zame je vikend-hiša sama potrata denarja, smo imeli v familji, pa nimamo več, preveč vlaganja za premalo koriščenja. Raje vsak vikend kje kaj najamem, je na koncu ceneje, pa še ne naveličam se.
12.3.2020 19:36:18
macolar
Ja, me je odneslo. Industrijske farme goveda so res zgodba zase, sam sem mel v mislih bolj da govedoreja kot jo poznamo pri nas ni ekstremen okoljski problem, zamotilo me je tisto o skakajočih kravicah , ampak vseeno ljudje kot vrsta smo daleč najbolj invazivni in uničujoči. Pa nisem noben ekofrik, ampak ko gledam kam to pelje se lahko primem samo za glavo. Tule mi evropejci imamo padec populacije, pa bi to zelo lepo lavfalo a kaj zlomek ko se nekateri na vse kriplje trudijo da bi uvozli narod iz tretjega sveta ki se je prenamnožil.
12.3.2020 20:53:13

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija