Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Heroji furajo v pižamah
Z žura raje s starši kot v krsti!
Lansko leto nastala akcija, ki jo vodi Zavod Vozim in jo podpirajo policija, Toyota, Generali zavarovalnica in Agencija za Varnost v prometu, natanko leto dni kasneje dobiva nov zagon in nove ideje, kako bi mlade osveščali o dejstvu, da se za volan ne odpravijo vinjeni. Pač čeprav imajo morda samo kilometer ali dva do doma.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
29. november 2018 | 14:41:29

To so ponavadi običajni odgovori mladih voznikov, ki se s takimi izgovori vendarle spravijo za volan in nezavedajoč svojega stanja, lahko povzročijo tragične posledice sebi ali ostalim udeležencem v prometu. Seveda, nekaj takšnih prestrežejo policisti, a zaradi kadrovske stiske in drugih težav, vseh področij nimajo pod kontrolo. Na primer med Martinovim vikendom so opravili 11 tisoč preskusov alkoholiziranosti, od tega je bilo pozitivnih več kot 300. Alkohol je tako še vedno pereča težava, ko se navezujemo na promet. Vsaka peta prometna nesreča s smrtnim izidom se namreč še vedno zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola in od teh vsako četrto povzročijo mladi. Vsaka četrta smrtna žrtev prometne nesreče pod vplivom alkohola je mladostnik. Ključni zaskrbljujoč podatek kaže, da se zunaj večjih mest zgodi 1x več prometnih nesreč pod vplivom alkohola na število prebivalcev, v katerih so udeleženi mladi. 

Velik del preventive na tem področju opravijo tudi različne nevladne organizacije. In ena takšnih je zavod Vozim, ki je v sodelovanju s partnerji že lani zasnovali akcijo Heroji furajo v pižamah, kjer so mlade osveščali, da je zabava nujna stvar v življenju, a da naj se za varen prihod domov odločijo pametno. Spodbujali so jih, naj jih ne bo sram sredi noči poklicati staršev ali prijateljev, ki bi jih v pižami varno pripeljali na dom. Na določenih regijah so akcijo zasnovali tudi na način, da so mlade ob koncu zabav domov vozili invalidi v predelanih Toyotah Auris (BDF) in tako morda potrkali na zavest mladih. In kaj so dosegli?

Zdaj zadevo kakopak širijo in se povezujejo z različnimi občinami. Trenutno jih je na seznamu 28, tudi postojnska, kjer je aktualni župan Igor Marentič sam pred kratkim storil podobno napako kot nekateri mladi in jo danes obžaluje. Podatek, da ima podeželje 1x več prometnih nesreč pod vplivom alkohola na število prebivalcev, v katerih so udeleženi mladi, je dokaz, da je potrebno v lokalnem okolju iskati rešitve. Iniciativa se zato aktivno povezuje z občinami in so do sedaj že v sedmih sodelujočih občinah implementirali ukrepe, ki pripomorejo k zmanjšanju števila prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Med temi ukrepi so sofinanciranje javnega prevoza, neformalna izobraževanja s področja škodljive rabe alkohola in s področja prometne varnosti za mladostnike in njihove starše, obveščanje lokalne policije o organizirani zabavi za povečan policijski nadzor, brezplačna brezalkoholna pijača za voznika s strani organizatorja zabave in poostren nadzor prodaje alkohola mladoletnim osebam. Heroji pa ne morejo biti povsod, a ker vsak med nami lahko postane Heroj, so akterji iniciative za lažjo uvedbo ukrepov za manj voženj pod vplivom alkohola pripravili priročen paket korakov in orodij, ki ga bodo razdelili 50 občinam po vsej Sloveniji, predvsem tistim, kjer je prometna varnost v nezavidljivem stanju. Paket v obliki škatle prve pomoči med drugim vsebuje priročnik z uporabnimi informacijami o učinkoviti implementaciji ukrepov za bolj varne ceste.

Ključne aktivnosti nove sezone Herojev, ki furajo v pižamah, je pojasnil David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM: »V projektu Heroji furajo v pižamah smo z odlično ekipo pripravili model, ki v lokalnem okolju združuje vse ključne deležnike. Doslej smo v sedmih slovenskih regijah sodelovali z 28 občinami, mladimi in lokalnimi odločevalci. Ker pa ne moremo biti v prav vsaki občini, smo zasnovali prvo pomoč – Paket za lažjo uvedbo ukrepov za manj voženj pod vplivom alkohola, saj se najboljša preventiva in varnost gradi prav v lokalnem okolju. Te bomo razdelili v 50 občin in jih tako spodbudili, da naredijo korake naprej pri zagotavljanju večje prometne varnosti v svojih občinah.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija