Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Reportaža
Novi Clio 5 pomeni (r)evolucijo tudi za Revoz
Ob slovenski premierni predstavitvi novega Clia 5 je novomeški Revoz ponudil vpogled v proizvodni proces svojih vozil, saj je ravno peta generacija najbolj prodajanega Renaultovega vozila zaslužna za številne spremembe in novosti v tovarni.
Urša Prosenjak
5. september 2019 | 5:44:00

Izboljšave je prinesla predvsem avtomatizacija in robotizacija procesov. Za potrebe izdelave Clia 5 so pridobili 170 novih robotov, 270 novih zaposlitev in povprečno 50 ur izobraževanja na delavca. Projekt novi Clio se je začel konec leta 2017, leto kasneje so izdelali prvega novega Clia od karoserije do montaže, junija letos pa je stekla serijska proizvodnja. Trenutno v Revozu poleg novega Clia izdelujejo še Twinga in Smart Forfour, ki ga proizvajajo tudi za kitajski in ameriški trg, ki od vozil in njihovih prodajalcev zahtevata enako stroge, vendar drugačne standarde kakovosti. V Revozu so kos tudi temu.

 V Revozu, za razliko od mnogih drugih tovarn, potekajo vse faze izdelave vozila: preoblikovanje pločevine, varjenje karoserij, lakiranje in montaža, kar pomeni, da pri njih avto nastane v celoti – od koluta pločevine do novega vozila, pripravljenega za prodajo. Sprehodili smo se skozi vse oddelke, kjer smo si lahko ogledali, kako nastajajo Clii, Twingi in Smarti.

V oddelku za preoblikovanje pločevine, kot nam razkrije že ime, iz pločevine, ki jo pripeljejo na kolutih, izrežejo kose različnih velikosti, nato pa jih oblikujejo v posamezne dele avtomobila, ki jih za tem v oddelku za varjenje karoserij z različnimi postopki sestavijo v celoto. Tu se odvija tudi najbolj robotiziran del proizvodnega procesa, saj kar 75 odstotkov dela opravijo roboti. Ko je karoserija sestavljena, je čas za lakirnico, kjer poteka postopek lakiranja v treh sklopih: predobdelava in kataforeza, tesnjenje ter lakiranje. 8-stopenjska predobdelava omogoča osnovno protikorozijsko zaščito. Pločevino se v kadeh očisti in zaščiti s fosfatnim slojem. V nadaljevanju se nanese kataforezni lak in karoserijo posuši. Sledi tesnenje podvozja, notranjosti in zunanjosti karoserije ter končno lakiranje. Celoten proces je avtomatiziran, ročnih postopkov je le malo. Končna postaja v nastajanju novega vozila je oddelek montaže. Tu v polakirano karoserijo vgradijo elemente, ki so jih predhodno sestavili na stranskih linijah. Eden izmed teh je srce avtomobila – njegov motor. Prav tako pa vozilo tu dobi stekla, inštalacije, izolacijo, tekočine, talne obloge in vse ostalo, kar potrebuje, da se lahko odpelje do kupca.

Po 60 letih obstoja je podjetje, ki izdela 955 vozil na dan, v zadnjem času uvedlo precej sprememb na področju avtomatizacije, digitalizacije in robotizacije. Delavcem so v veliko pomoč avtomatizirani vozički AGV (automated guided vehicle), ki jih usmerja magnetni trak, nalepljen na tla, programirani pa so z lokatorji v tleh in delujejo v omrežju wifi. Pomemben napredek je tudi digitalizacija delovnih mest, ki so opremljena s tablicami namenjeni lažji analizi dela in hitrejši odpravi napak. Večina proizvodnje je podprta z roboti v večji ali manjši meri, uporabljajo pa robote vseh generacij. Toda modernizacija delovnih procesov ne pomeni zmanjšanja števila zaposlenih, pač pa od njih zahteva drugačna znanja, potrebnega je tudi več visoko izobraženega kadra. Za končnega kupca pa avtomatizacija procesov pomeni večjo možnost izbire ter boljšo kvaliteto, saj je možnost napak zmanjšana na minimum.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
denis1304
kdaj se je pri Renaultu začel trend, da na zadnji osi vgrajujejo boben zavore?
5.9.2019 12:03:34
König
Ni pri vseh opremah boben. Sploh pa, kaj je narobe z bobni v tem razredu in pri tej teži avtomobila? Stroški vzdrževanja so bistveno nižji
5.9.2019 12:20:51
skrivo
Ma ja, pakne menjaš ko zrjavijo in odpade obloga (po navadi ti takrat kolo pač zablokira), izrabijo se itak ne. Diski zadaj pa zrjavijo mnogo prej (izrabijo se ravno tako praktično nikoli).
7.9.2019 21:40:42
Jon
Prejsnji swift je mel zadaj diske, zdaj nov ma pa pakne...pa vecina manjsih avtov ima zadaj spet pakne...nic ni narobe s tem
8.9.2019 8:49:50
matt0
tudi stroški izdelave so nižji - cena avtomobila pa ne
8.9.2019 13:23:41
Jon
Ce povem to,da je nas novi swift 4x4 od prejsnjega lazji za skor 100kg (pa ze prejsnji je bil lahek),rahlo dodelan motor,ki zeloo dobro pospesuje,manj pije,je tisji...ima vecji prtljaznik in novejso opremo (radio dab,kamero,tpms,itd...), smo zanj dali toliko kot za prejsnji model. In ni nam zal 😉
8.9.2019 17:15:37

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija