Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Marko Kajfež, direktor Hyundaija v Sloveniji
Opazujejo, razvijajo in ne preveč marketinško ropotajo
V teh dneh mineva natanko 30 let odkar se je korejska znamka prvič pojavila na slovenskih cestah in vsem tem času naredila velik preskok v razvoju. Če so bili Hyundaijevi začetki vezani na licenčno proizvodnjo avtomobilov, danes korejska znamka slovi po zanesljivih in naprednih lastnih izdelkih.
Peter Pirkovič
24. september 2019 | 10:19:00

Pravzaprav so Korejci začeli upoštevati dejstvo, da na svetu obstajajo razlike in da ni vse za vsakogar primerno. Sploh ne za zahtevnega evropskega kupca, ki pričakuje le najboljše, zato so pred nekaj leti v Nemčiji postavili pomembno Hyundaijevo točko, vključno z razvojno-oblikovalskim centrom, katerega rezultat je sedanja ponudba avtomobilov in zelo jasno začrtana prihodnost. Tudi električna. Vse to znanje se preliva tudi na naše ceste, kjer ti avtomobili imajo čedalje večjo prepoznavnost. Lanska uradna prodajna statistika je pokazala okrog štiri tisoč registriranih Hyundaijev pri nas, čeprav ta ne pokaže realnega stanja na trgu, saj je precej »onesnažena« z izvozom, česar pri slovenskemu zastopniku ne zanikajo in hkrati zagovarjajo tezo, da je na trgu potrebno preživeti. 

Kakšna je trenutna pozicija znamke Hyundai v Sloveniji, ste s prodajo zadovoljni?

Pravzaprav smo. Prodajna statistika, ki je javno dostopna, ne more biti uradna, saj v njej ni zajeto veliko število avtomobilov, ki naših cest sploh ne vidijo. Mi, in tako verjetno vsa ostala konkurenca, si po svoje prečiščujemo statistiko in prihajamo do približno realnih rezultatov, ki so tretjino nižji. Naša politika ni nikoli zahajala v ekstreme, kot pri konkurenci, a dejstvo je, da si kruh služimo s prodajo in to ni nič narobe. Preživeti je pač treba.

Kako na takšen poslovni model gleda tovarna?

Tovarno zanima do tiste točke, ko želi, da vsako leto znova postavljamo nov olimpijski rekord. A to v realnosti vedno ne gre, zato je potrebno poiskati nove načine prodaje. In ker si prisiljen doseči določene rezultate, ki ti jih predpišejo, je naše delo zelo zahtevno. V prvi vrsti večino napora usmerjamo prav v prodajo na slovenskem trgu oziroma slovenskemu kupcu in v zadnjih letih se je nam je trud precej poplačal. Hyundaijevi modeli danes ponujajo največ za denar, ki ga kupec vloži, še bolj pomembno pa je dejstvo, da prav korejska znamka ponekod narekuje trende celotni avtomobilski industriji. Dober primer je preboj na področju električnih vozil, kjer imamo najširšo ponudbo, ne gre pozabit niti na Hyundaijevo vozilo na vodik, ki je v serijski proizvodnji že pet let (prej ix35, zdaj Nexo), a ga zaradi neustrezne domače infrastrukture ne moremo pripeljati pred slovenske kupce.

V tem primeru bi lahko vidnejšo vlogo odigrala tudi država.

Če so se pred nekaj meseci zavezali k določenim ciljem na področju elektromobilnosti, kar je sicer dobrodošlo, potem je pomembno, da poskrbiš, da obstaja pot do cilja. In če bo ta pot padla na pleča nas avtomobilistov, končnega uspeha ni na vidiku. Ker mi te moči nimamo. Zelo pomembno pri nastajanju potrebne infrastrukture je tudi zelo natančno razumevanje tega področja in nenazadnje velika mera volje in želje, da je vse skupaj uresničljivo.

Se pa zelo radi primerjamo z razvitimi državami. Vzor so nam Švica in skandinavske države. 

Naša država je zelo velika in zapletena. Pri tovrstnih projektih se veliko področij prepleta med seboj. Zato si želim, da se ne bo ponovil scenarij, da smo prepozno ugotovili, da smo zaostali. Država je tista, ki ima škarje in platno v rokah. Načeloma to ni poslanstvo nas avtomobilistov, sem pa mnenja, da če želimo nekaj spremeniti, potem moramo vsi udeleženi stopiti skupaj in najti pravo rešitev.

Če se vrneva nazaj na prodajno statistiko. Kona je najbolj prodajan Hyundai v Sloveniji, sledi mu večji Tucson? Zanimiv podatek, glede na dejstvo, da je avto cenovno visoko pozicioniran.

V bistvu je poceni, za tisto kar ponuja. Tako rekoč je ves čas pri vrhu oziroma na vrhu prodajne lestvice, v povprečju pa slovenski kupec zanj plača 28 tisočakov. A v ozadju teh nakupov se skriva dejstvo, da se naši vozniki čedalje bolj zavedajo pomena varnosti. In ker vsi varnostni sistemi niso vključeni v serijsko opremo, ti posegajo po bogatejših paketih oziroma doplačujejo za nekatere varnostne asistence, nenazadnje pa jim je pomemben tudi zunanji videz v obliki večjih platišč ali pa na to, da ima avto vgrajen navigacijski sistem.

Razcvet t.i terencev se zdi v zadnjem času prav neverjeten. Priljubljenost med kupci je ves čas v porastu, medtem ko ostali segmenti stagnirajo ali se utapljajo. Pa vendar se zdi, da Hyundai ni novinec na tem področju.

Nikakor ne, naše korenine so pri SUV-jih. Santa Fe in Tucson sta bili imeni, ki so jih ljudje ves čas poznali. Zdaj seveda nismo sami, saj ima bližnja konkurenca po večini štiri ali pet modelov v svoji ponudbi in temu primeren agresiven marketinški nastop. Vendar sem vesel, da smo navkljub temu še vedno visoko kotiramo v prodaji. Terenci, ki to definitivno niso, jim priljubljenost ne narašča samo zaradi videza, ampak tudi zaradi njihove praktičnosti. Višje sedenje, prijetnejše vstopanje in izstopanje, lahkotnost vožnje po makadamu in izbira štirikolesnega pogona, čeprav se zadnji dve leti trend obrača spet v drugo smer. Opažamo, da je vedno več takšnih kupcev, ki izbirajo le dvokolesni pogon. Tudi na račun končne cene.

Čedalje bolj vam, vsaj statistično, uspeva preboj na področje elektromobilnosti. Skoraj desetina vaše celoletne prodaje predstavljajo električni in hibridni avtomobili.

Mislim, da je zelo jasna strategija, da si Hyundai želi biti eden vodilnih igralcev na tem področju. Opazujejo, razvijajo, nič kaj preveč marketinško ne ropotajo in končni izdelek preprosto pripeljejo na trg. Brez predhodnih obljub in brez »pompa«. Naš Ioniq je še vedno najbolj energetsko učinkovit avto na trgu. To je dejstvo. In pri tem je na mestu vprašanje, kaj zasledujemo? Večje kapacitete baterij, več kilovatov, boljše zmogljivosti ali skrb za okolje. Moje mnenje je, da bi, saj se nenazadnje pogovarjamo o okolju, morali zasledovati čim nižjo porabo. Zanimivo pa je, da se pri prodaji teh srečujemo z dvema kategorijama kupcev. Prvi so tisti, ki so entuzijasti in se na to področje spoznajo, spet drugi pa naš prodajni salon obiščejo na podlagi različnih zapisov in pogovorov, da je elektrika zelo poceni za vožnjo. In ker gre za skupino ljudi, ki niso poučeni, je potrebnega ogromno napora, saj si ne želimo, da bi bil kupec nesrečen ali nezadovoljen ob določenih kasnejših spoznanjih. Pri Koni EV, kjer se praviloma večinoma kupcev odloča za zmogljivejšo baterijo, vendarle prihajajo tudi kupci z jasno zastavljenim ciljem, ki vključuje šibkejšo baterijo, s tem pa si posledično znižajo ceno, krajši je čas polnjenja in jasno manjši doseg. A vse je odvisno od potreb. 

Pred nekaj leti, ko je izbruhnila afera z dizelskimi motorji, so mnogi napovedovali konec tej vrsti pogona, saj so poudarek namenjali bencinskim in hibridnim motorjem ter elektriki, čeprav je resnica povsem drugačna. Se v zadnjem času tudi pri vas kaže trend upora proti dizelskim motorjem?

Moje mnenje je, da so dizelski motorji postali čistejši od bencinskih. V zadnjih letih so bile marketinške kampanije speljane v smer, da vse kar je povezano z dizli je strupeno. A temu nikakor ni tako. Tisti motorji, zaradi katerih je prišlo do teh težav, so pa bili umazani, ker tehnologija ni bila na predpisanih nivojih. Zaradi tega se je začel spreminjati vzorec prodaje in seveda, prodamo manj dizlov kot sicer. Kmalu po aferi praktično nismo prodali niti enega avtomobila z dizelskim pogonom, a se trend zdaj počasi spet obrača v prid dizlom. Ljudje so seveda verjeli tistemu kar so prebrali in so se ustrašili, ker kaj bo z njim počel, če ga ne bo uspel prodati. In prav ti so zdaj spremenili mnenje, ko so ugotovili, da bodo dizli še kar nekaj časa prisotni v avtomobilskem svetu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
marcipan
Vsi varnostni sistemi bi morali biti v vozilu brez doplačila. Pri vseh proizvajalcih.
25.9.2019 11:39:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija