Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Mercedes Star Experience
Novi prodajni prijemi in konec avtomobilskih salonov
Mercedesov Star Experience je tipičen primer avtomobilske predstave, ki nakazuje, kako so že ali pa še bodo avtomobilski saloni doživeli svoj konec oziroma se bodo morali precej prilagoditi zahtevam kupcev, kar pa ne bo lahko.
Peter Pirkovič
28. september 2019 | 11:07:00

Avtomobilski trgovci že več kot desetletje iščejo nekoliko bolj inovativne načine prodaje in zdi se, da je nov trend nekakšnih VIP dogodkov v zadnjem času v precejšnjem vzponu. Avtomobilski finančniki in marketingarji so mnenja, da je v klasičnim avtomobilskim salonom, ki odpirajo vrata vsako leto ali dve, odbila zadnja ura. Metanje na desetine marketinških milijonov evrov (na evropski ravni) samo zato, da si povečujejo prepoznavnost znamke in beležijo slab prodajni učinek, ne pije vode in temu primerno so se trgovci širom Evrope znašli in začeli izumljati nove prodajne prijeme. 

V našem okolju imamo takšnih primerov vedno več. Izstopajo pri distributerju Mercedesovih vozil, kjer se že tradicionalno zadnjih nekaj let vračajo v center varne vožnje na Vransko. Pravzaprav je to edino pravo mesto v Sloveniji, kjer njihova znamka iz prostorskega vidika ponudi na ogled celoten spekter svoje prodajne ponudbe, hkrati imajo povabljenci možnost določene modele preskusiti na več načinov, zelo dobrodošla pa je zanje tudi prejeta izkušnja, ki jo dobijo od inštruktorjev. In to je najbolj bistveno pri organizaciji takšnega dogodka, je prepričan Rasto Oderlap, ki vodi družbo Autocommerce (uradni distributer Mercedesovih vozil). Star Experience je dogodek, ki ga izdatno podpira tovarna, saj ta na različne konce sveta pošilja številne eksotične avtomobile, z namenom, da bi jih kupci preskusili in se na podlagi dobre izkušnje tudi odločili za nakup. Veliko dela na samem dogodku opravijo tudi prodajni svetovalci, ki se še izdatno posvetijo potencialnemu kupcu, kateri ima željo kupiti Mercedesovo vozilo. Štiridnevni dogodek že in še bo gostil približno petsto povabljencev, ki jih povečini izberejo prav Mercedesovi trgovci iz vse Slovenije. Dobrih 120 udeležencev na dan. 

Ti bodo deležni različnih delavnic, ki sem jih na kratko tudi sam preskusil. Za večino bo zagotovo najbolj zanimiv tako imenovani Agility program, kjer so na voljo AMG-jeva vozila. Od A35 AMG, ki razvija 225 kilovatov (cena 46 tisoč evrov) do orjaka GT63 S z vgrajenim štirilitrskim 470 kilovatnim V8 strojem, katerega cena pri nas znaša 244.766€. V tem primeru gre za preskus zmogljivosti teh vozil, ki poteka pod nadzorom inštruktorja. Delavnica Inteligent Drive Safety uporabnikom na zelo jasen način prikaže delovanje vseh varnostnih sistemov, ko pride do nenadnega zdrsa ali poslabšanja razmer na cesti. Slišati je bilo, da marsikateri kupec pravzaprav niti ne ve, da ima določeno varnostno asistenco vgrajeno v svoj avtomobil, ali pa s preskusom novih varnostnih inovacij samo še potrdi svojo željo po nakupu vozila. Ker poligon ne ponudi vseh užitkov, obiskovalcem omogočijo vožnjo izbranih modelov po klasičnih cestah izven centra varne vožnje. Svojevrstno doživetje je program Offroad, sploh zaradi dejstva, ker je bil tudi tokrat na voljo za preskus razred G. Tokrat kot G500, ki ima pod pokrovom 310-kilovatni V8 motor in katerega cena znaša 155 tisočakov. Kratek sprehod po blatni podlagi, kjer se kakopak odlično znajde, mi ponudi tudi vožnjo v nagibu. Uspelo mi ga je postaviti do 28 stopinj nagiba, kar se izpisuje na osrednjem zaslonu, in priznam, da je občutek malenkost zastrašujoč, a več kot dvotonska kocka iz Gradca svoje delo opravi z odliko.

 

Skratka, Mercedes-Benz Star Experience je dogodek, ki ponudi vse v enem paketu. Zanimiv ambient, kjer goste sprejmejo, na voljo je veliko število testnih avtomobilov, potencialni kupec pa na enem mestu dobi odgovore na vsa vprašanja in morda kak dober vozniški nasvet od izkušenih inštruktorjev. Zato sem prepričan v dejstvo, da pri nas avtomobilski salon nima več prihodnosti. Združenje avtomobilskih uvoznikov se je že pred časom odločilo, da se o tej temi ne bo pogovarjalo do leta 2021, a že ob zadnji predstavi iz leta 2017 je bilo jasno, da so visoki stroški in prastara prostorska infrastruktura Gospodarskega razstavišča poglaviten razlog, da se ta verjetno nikoli več ne ponovi. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
Te zadeve sem se enkrat udeležil in lahko potrdim, da je hudo učinkovita in naredi super vtis. Tudi če ti konkretna znamka ni najbolj simpatična in raje voziš konkurenčno (kot jaz) , ti jo vseeno približajo na najboljši možen način. Demonstratorji so odlični in se znajo fokusirati na relevantne stvari; časa nimajo na pretek. A ja, če včasih delujejo nekoliko utrujeno, jim glede na urnik ne gre zameriti. Na salone pa že dolgo ne hodim več, ker zahtevajo preveč truda za premajhno vrednost.
28.9.2019 12:46:29

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija