Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Honda
Konec za Asima
Honda je končala s programom Asimo, njihov hibridni robot odhaja v pokoj, tehnologije, ki so jih razvili, pa bodo živele naprej.
Artur Švarc
3. julij 2018 | 10:52:00

Zgodba o Asimu sega v 1986, ko so odprli raziskovalni center v Saitami, kjer so prav tako razvijali gorivne celice in letalo HondaJet.

Dvonožni robot je premiero doživel 2000, do 2011 pa so predstavili že 11. generacijo. Aktualna generacija je visoka 1,3 metra in tehta 48 kilogramov. Z naprednimi senzorji lahko hodi in celo teče kot človek do hitrosti 9 km/h, skače, odpre steklenico in nalije pijačo. Gre za zelo impresiven tehnični napredek.

Razvoj je zdaj ustavljen, saj komercialne rabe še ni na obzorju, zato so pri Hondi v se skupaj ustavili. Vse, kar so dognali pri razvoju Asima, pa bodo uporabili v druge namene, tudi za samovozeče avtomobile. Tudi njihova robotska kosilnica ima nekatere Asimove gene, tu je tudi samovozeči motocikel in še cel kup tehničnih dosežkov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija